Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Coronaregels wintersport in Oostenrijk: dit zijn ze

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Zojuist heeft de Oostenrijkse overheid een persconferentie gehouden over het thema ‘veilig wintertoerisme in Oostenrijk’. Bondskanselier Sebastian Kurz, Minister van Toerisme Elisabeth Köstinger, Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober, KvK voorzitter Harald Mahrer en Gouverneur Günther Platter van Tirol maakten hierin de coronaregels voor de winter van 2020/2021 bekend.

Persconferentie coronaregels wintersport

We hebben er lang op moeten wachten, maar zojuist heeft de Oostenrijkse overheid de eerste coronaregels voor skiseizoen 2020/2021 bekendgemaakt in een persconferentie. Ook in Oostenrijk loopt het aantal besmettingen op en daarom doet men er alles aan om die cijfers terug te dringen. Volgens de Bondskanselier is het ontzettend belangrijk om een eventuele tweede lockdown te voorkomen. De eerste reiswaarschuwingen voor Oostenrijkse regio’s zijn uitgegeven en dat aantal mag niet groter worden. Anders komen de banen van veel mensen op het spel te staan. Vooral de toerismebranche wordt dan hard getroffen. Het gaat hier om maar liefst 15% van het BNP.

Daarom zijn er duidelijke regels nodig. In het kader van ‘veilig wintertoerisme’ zijn vandaag de eerste coronaregels bekendgemaakt. Met die regels moet je rekening houden tijdens je wintersport.

>>> Coronaregels per skigebied in Oostenrijk <<<

Coronaregels wintersport 2020/2021

Een overzicht van de coronaregels die tijdens je wintersport in Oostenrijk van toepassing zullen zijn, vind je hieronder. Belangrijk: uiteraard kan er in aanloop naar het skiseizoen nog van alles veranderen. Houd daar rekening mee en check voordat je op wintersport gaat altijd de actuele gang van zaken.

Accommodaties

Dezelfde regels als tijdens het zomerseizoen zijn in de wintermaanden van toepassing:

 • Verschillende gastengroepen moeten minimaal 1 meter afstand van elkaar houden.
 • Medewerkers die in direct contact staan met gasten, moeten mond- en neusbescherming dragen.
 • Gasten moeten mond- en neusbescherming dragen in openbare ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn.

Skischolen

 • Groepen niet groter dan 10 personen.
 • Geen tussentijdse verandering van skiklasjes.
 • Skileraren en gidsen mogen zich gratis laten testen op het coronavirus in het teken van ‘veilige gastvrijheid’.

Skiliften

 • Mond- en neusbescherming verplicht in gondels
 • Houd minimaal 1 meter afstand van elkaar in de rij voor de skilift.

Après-ski

 • Geen après-ski zoals in de gebruikelijke vorm. Dit is niet mogelijk.
 • Eten en drinken wordt enkel zittend aan tafel gedaan.

Kerstmarkten

 • Kerstmarkten moeten een eigen hygiëne- en veiligheidsconcept uitwerken en deze implementeren. Dit concept omvat onder andere een risicoanalyse, regelgeving omtrent het aantal bezoekers, afstandsregels en hoe dit aan gasten wordt gecommuniceerd.

Buitenlands toerisme ontzettend belangrijk voor Oostenrijk

De strekking van de persconferentie was duidelijk. Het toerisme in Oostenrijk is een essentieel onderdeel en moet op de rit komen deze winter. Dat kan alleen als het aantal infecties afneemt, zodat reiswaarschuwingen die er zijn worden opgeheven en er geen nieuwe bijkomen. In Tirol is toerisme voor 1/3 van de omzet en voor een kwart van de banen verantwoordelijk. En ook het buitenlands toerisme is zeer belangrijk. Dat zorgt in heel Oostenrijk voor 68% van de overnachtingen. Als dat wegvalt door reiswaarschuwingen, is er een groot probleem. Niet alleen voor de directe branches, maar ook indirect voor alle bakkers, slagers en andere bedrijven die dat gaan merken.

Gouverneur van Tirol Günther Platter blikt even terug: “Tirol is vrij vroeg getroffen door het virus in het voorjaar. Er zijn toen snel strenge maatregelen getroffen.” Door die strenge maatregelen zijn de corona-aantallen snel gedaald en was zelfs zomertoerisme goed mogelijk, terwijl veel mensen dat niet voor mogelijk hadden gezien. Het is nu weer tijd om maatregelen te treffen. Platter: “Niet iedereen is blij met deze maatregelen, maar het is het juiste om te doen.”

Coronamaatregelen skigebieden

In de afgelopen weken hebben meerdere skigebieden de coronaregels voor skiseizoen 2020/2021 bekendgemaakt. Dat deden ze voorafgaand aan de officiële regels van de overheid. Een overzicht van de maatregelen die op dit moment bekend zijn, kun je via de link hieronder bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in