Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

ConnX: hybride gondel die je ophaalt bij het hotel

© Leitner

Wintersportredacteur

Liftmaatschappij Leitner is bezig met een innovatief project. Met deze nieuwe gondels liggen straks alle hotels direct aan de skilift. De ConnX gondels zijn gebaseerd op een hybride concept, waarbij het gondelsysteem wordt gecombineerd met autonoom rijden. Dit betekent dat de gondel ook wielen heeft en dus over de weg kan rijden. Na jaren van ontwikkeling lijkt dit bijzondere project nu de eindfase in te gaan!

ConnX gondel van Leitner

Dit hele project ging van start in 2021, toen Leitner de ConnX voor het eerst presenteerde. Het idee is vooruitstrevend en innovatief. Deze gondel kan je ophalen bij je hotel en direct de berg opbrengen, zonder dat je hoeft uit te stappen. Geen gesleep met spullen of opgepropt in de skibus, maar simpel en snel omhoog! Hoe dit werkt? Bij het liftstation wordt de gondel aan- of afgekoppeld, waardoor deze hybride is. Het is een combinatie van een gondel en een elektrisch voertuig zonder bestuurder. Hiermee gaat Leitner nog een stap verder in het creëren van vervoersmogelijkheden. In 2021 was het idee al behoorlijk vergevorderd, maar de afgelopen jaren bleef het stil. Tot nu. Inmiddels zit het project in de laatste fase!

Volgend jaar op de markt

Bij de laatste bijeenkomst van OITAF (International Cable Transport Organization) in Vancouver heeft Leitner bekendgemaakt dat de ConnX inmiddels zo vergevorderd is, dat ze hopen de gondels volgend jaar op de markt te brengen. Na een succesvolle en uitgebreide testfase is het nu bijna zover.

Günter Tscinkel (directeur elektrotechniek van Leitner): “De afgelopen maanden heeft de ConnX met succes alle uitgebreide tests doorstaan die we hebben uitgevoerd in het ZalaZone automotive testcentrum in Hongarije. Onder meer dankzij de succesvolle samenwerking met het Sloveense bedrijf Elaphe zijn we erin geslaagd alle processen te optimaliseren.”

Details ConnX

De ConnX kan losgekoppeld van het traject op afroep een bestemming bereiken om wintersporters op te halen. Ook kan de slimme gondel tussenstops maken en ongeveer 43 kilometer per uur rijden. Waarschijnlijk worden er in het skigebied waar deze lift komt speciale rijstroken aangelegd voor de ConnX gondels. Zo wordt een ritje met deze bijzondere gondel nog effectiever voor wintersporters.

Waar de eerste ConnX komt, is nog niet duidelijk. Tot nu toe weten we alleen dat de aanschaf niet goedkoop is en de implementatie ook een beste klus is. We gaan zien waar je voor het eerst in een rijdende gondel kunt stappen! Een speciale attractie wordt het zeker.

Meer details vind je op de website van Leitner!

Zo ziet de ConnX eruit!

Wij zijn benieuwd hoe lang het gaat duren voor de nieuwe ConnX in gebruik gaat!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in