Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Beren brengen onrust in Italiaanse en Oostenrijkse wintersportgebieden

Beer in bos

© Pixabay

Wintersportredacteur

Niet één, niet twee, maar meerdere beren zijn op diverse plekken gesignaleerd in verschillende Italiaanse en Oostenrijkse wintersportgebieden. Vooral in het Italiaanse Trentino zijn er op maar liefst zes plekken beren met welpjes gespot; extra gevaarlijk dus. Ook in Oostenrijk op de grens van Tirol met Beieren, doen een of meerdere beren zich tegoed aan het plaatselijke vee.

Hoewel je in deze wintersportgebieden nu niet kunt skiën, zijn het populaire vakantiebestemmingen en is voorzichtigheid geboden. Gemeentes roepen de bevolking en vakantiegangers op zich in te lezen in hoe je je moet gedragen wanneer je plots in de buurt van een beer verkeert.

Beren met welpen gesignaleerd in Italiaanse wintersportgebieden

Voorzichtigheid geboden in meerdere gebieden in Trentino, want daar zijn op diverse plekken beren mét kleintjes gespot. Op dit moment is er op zes plekken in elk geval een berenfamilie gesignaleerd, maar wellicht lopen die ook op andere plekken in het berggebied rond. Zo zijn in wintersportgebied Paganella, waar je onder andere Molveno en het gelijknamige meer, en het dorpje Andalo vindt, op zeker vier plekken beren gespot. Ook in de buurt van wintersportdorp Folgarido heb je de kans oog in oog te staan met een beer en haar kleintjes. En dat wil je echt niet… Een van de signaleringen kan namelijk direct in verband worden gebracht met JJ4, een beer die twee jaar geleden nog een koppel heeft aangevallen op berg Monte Peller. Er wordt daarom opgeroepen je goed in te lezen in wat je moet doen als je een beer tegenkomt.

Ook in Oostenrijk brengt beer onrust

Enkele dagen geleden veroorzaakte een beer ook in Oostenrijk onrust. In het Karwendelgebied, ten noorden van Innsbruck en praktisch op de grens van Tirol en het Duitse Beieren, verscheurde een beer minstens vijftien schapen. Een deel van het vee wordt nog vermist, vermoedelijk zijn die ook aangevallen. Plaatselijke boeren durven hun vee niet meer in de alpenweiden te laten grazen en hebben hun dieren terug naar het dal gebracht. Het Tiroolse bestuur roept mensen op het gebied te mijden. Het is niet de eerste keer dat beren in dit gebied onrust veroorzaken. Zo zijn er al meermaals sporen gevonden op de grens van Beieren en Tirol en is er vorig jaar nog een beer vastgelegd op camera in Fiss.

Naast beren zijn ook wolven op jacht

In het Zuid-Tiroolse Obereggen is ook een roedel wolven gesignaleerd, die zelfs op klaarlichte dag zijn vastgelegd op camera. Volgens de directeur van het lokale jachtinstituut Dolomieten, is de roedel afkomstig uit Val di Fiemme, eveneens een geliefde vakantiebestemming.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in