Altijd al willen slapen in een ijshotel?

Als je op zoek bent naar een leuke vakantie met bijzondere verblijfplaats, ben je bij een ijshotel aan het goede aders. De ijshotels bestaan al een aantal jaren en komen vooral voor in de koude streken van Scandinavië en Canada. Maar slapen op en onder ijs, hoe werkt dat nou eigenlijk?

Hoewel veel bouwplannen vaak maanden en soms jaren voor de opleverdatum beginnen, begint het bouwen van de ijshotels pas in oktober. Dit heeft uiteraard als reden dat eerder nog geen bouwmateriaal beschikbaar is. Eind oktober wordt de basis van de hotels gebouwd. Ter ondersteuning van het hotel worden er palen in de grond gezet. Nadat de basis staat wordt het hotel met behulp van sneeuwkanonnen met sneeuw besproeid. Als allerlaatste wordt het interieur gemaakt. Wat hieraan bijzonder is, is dat vrijwel elke kamer anders ingericht is.

Het hele hotel bestaat dus uit grote blokken ijs en sneeuw. Een totaal van bijna 30.000 ton sneeuw en 2.000 ton ijs wordt elk jaar gebruikt om de ijshotels te bouwen. Niet alleen de buitenkant is gemaakt van ijs, alles is gemaakt van ijs! Tafels, stoelen, deuren, verlichting, bedden en zelf de glazen zijn van ijs. Nu denken jullie vast, bedden van ijs? Ja je leest het goed, bedden van ijs. Maar geen zorgen, je ligt op een rendierhuid en krijgt een hele goede slaapzak. En hoewel de kamertemperatuur niet hoger of lager dan -5 is, voelt dat aangenaam ‘warm’ aan als het buiten -30 is.

Doordat de ijshotels elk jaar weer smelten, worden ze elk jaar weer volledig opnieuw gebouwd en krijgen ze een compleet nieuw ontwerp. Dit betekent dat de hotels elk jaar een nieuwe look krijgen, nog mooier en hipper dan het jaar ervoor. Om dit doel te bereiken reizen ijskunstenaars de hele wereld rond om verschillende ideeën op te doen voor de bijzondere ijshotels.

Interesse? Zoek eens iemand op die goed tegen de kou kan en je lekker warm wilt houden.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?