Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Aftermovie Hohsaas 12 Hours: zo ziet 12 uur lang skiën voor het goede doel eruit

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Iets meer dan een maand geleden vond de Hohsaas 12 Hours plaats. Een skiwedstrijd waarbij teams in estafette 12 uur lang achter elkaar op de ski’s stonden. Deze wedstrijd werd georganiseerd om geld in te zamelen voor de Mentelity Games. De race was een groot succes en uiteindelijk hadden alle teams gezamenlijk maar liefst € 180.500,- opgehaald. En hoe dat er nu uitziet, 12 uur lang skiën? Je ziet het in de aftermovie!

Mentelity Games en Hohsaas 12 Hours

Misschien heb je er eerder over gelezen, maar voor degene die het gemist hebben, even een kleine uitleg. Ieder jaar worden in Saas-Grund de Mentelity Games georganiseerd, waarbij wintersporters met een lichamelijke handicap kunnen genieten van een onbezorgde vakantie in de sneeuw. Hiervoor moet de organisatie natuurlijk van alles regelen. Van zitski’s tot begeleiding en aanpassingen, zodat alles toegankelijk is voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel. Dit is allemaal niet gratis, sterker nog, er hangt een flink prijskaartje aan. Daarom werd de Hohsaas 12 Hours in het leven geroepen. Een soort sponsorwedstrijd waarbij teams zoveel mogelijk geld inzamelden in ruil voor de prestatie dat zij 12 uur lang zouden skiën. In 2019 vond hiervan de eerste editie plaats, met succes, want dit jaar stonden er maar liefst 55 teams aan de start. Samen haalden ze € 180.500,- op, een bedrag waar ik nog van sta te kijken…

Hohsaas 12 Hours editie 2022:

12 uur lang skiën voor het goede doel in Saas-Grund en ik was erbij! Samen met twee vrienden vormde ik een team en skieden we 12 uur achter elkaar. De start was om 00.00 uur, dus midden in de nacht, en we zouden doorgaan tot 12.00 uur. De dag voor de wedstrijd verkenden we een beetje het skigebied, maar veel te verkennen viel er niet. Er hing een dichte mist in het gebied en vanaf ’s ochtends sneeuwde het al aardig. De organisatie was inmiddels bezig met de verlichting installeren langs de afdaling en de omstandigheden werden al slechter. Het begon harder te sneeuwen en het zicht bleef ook beperkt. Daarnaast begon het lawinegevaar flink toe te nemen boven in het gebied. Uiteindelijk moest de organisatie besluiten de wedstrijd op een lager gelegen afdaling te houden. Dit maakte de pret er gelukkig niet minder om en uiteindelijk startte de race zoals gepland om 00.00 uur.

Midden in de nacht op de ski’s

Je snapt dat het best een bijzondere ervaring om om 01.30 uur in je ski’s te klikken en weg te skiën. Met voor en achter een lichtje op onze helm waren we zichtbaar voor de andere skiërs en een groot deel van de afdaling was verlicht. Toch waren er echt stukken dat je in het donker skiede, zo’n bizarre ervaring. We wisselden elkaar om de 45-60 minuten af, wat betekende dat we zo’n 7 afdalingen per shift maakten. Want ondanks dat de organisatie had besloten geen prijzen uit te reiken voor de snelste teams in verband met de veiligheid, wilden we toch de snelste zijn. En nu denk je misschien “Ah, 7 afdalingen en daarna 2 uur rust, eitje toch?”. Ik kan je vertellen, na een nacht zonder slaap en elke afdaling zo snel mogelijk willen zijn, is dat toch best zwaar. Toch zou ik het zonder aarzelen weer doen. Niet alleen omdat het een vette ervaring is, ook omdat je een goed doel steunt. En hoe zo’n evenement er uitziet? Bekijk onderstaande video maar! Zie ik jou volgend jaar ook?

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in