Nu de zomer voorbij is en de herfst weer is begonnen, wordt het langzamerhand weer tijd voor de winterbanden. Terwijl in Oostenrijk een aantal gebieden deze week weer te maken krijgen met sneeuwval, is er in Nederland nog geen sprake van sneeuw. Toch wordt het aangeraden om in oktober of november de winterbanden weer onder de auto te leggen. Veiligheid gaat tenslotte boven alles.
Beste periode
De beste periode om de zomerbanden om te wisselen naar de winterbanden is in oktober of november. Dan vraag je je misschien af, waarom nu? Dit heeft te maken met de seizoensgebonden temperatuurdaling in Nederland. Zodra de temperatuur naar 7 graden Celsius zakt, zijn de zomerbanden minder prestatiegericht. De winterbanden hebben rubberen bindingen die zacht blijven bij lage temperaturen en een sterk gegroefde profieldiepte die voor een betere prestatie volgen op koude wegen.
Verplicht, of toch niet?
Terwijl het in Nederland niet verplicht is om te rijden met winterbanden, is het in een aantal andere Europese landen wel verplicht. In Duitsland werden de regels in 2018 zelfs aangescherpt. Sinds 1 januari 2018 moeten de banden voldoen aan het alpine-symbool. Wanneer je M+S winterbanden hebt aangeschaft voor 1 januari 2018, dan mag je deze tot 30 september 2024 gebruiken.
Op wintersport naar Oostenrijk? Hier is het verplicht om winterbanden te hebben tussen 1 november en 15 april. In Duitsland is het verplicht om met deze banden te rijden wanneer er winterse omstandigheden zijn. In Zwitserland en Frankrijk is het niet verplicht, maar wordt het uiteraard wel aanbevolen. Wanneer je met de auto naar Italië gaat, is het in sommige gebieden verplicht om winterbanden te hebben. Check dit goed voordat je op reis gaat naar je (wintersport)bestemming!
De gevolgen
Het rijden zonder winterbanden in de winter brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Het is allereerst gevaarlijk doordat auto’s minder grip hebben op de weg wanneer het glad is. Daarnaast kan het ook hoge boetes met zich meebrengen. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, kan je in het buitenland (deels) aansprakelijk gesteld worden. In Oostenrijk kan het zelfs zo zijn dat je auto in beslag wordt genomen wanneer je bent betrokken bij een ongeval en je niet voldoet aan de juiste wintersportuitrusting.
Lees ook: alles wat je over winterbanden moet weten
Winterbandentest 2019
Heb je nog geen winterbanden onder je auto, of zijn ze aan vervanging toe? De ÖAMTC (Oostenrijkse ANWB) heeft de beste winterbanden van 2019 voor je op een rijtje gezet. Tijdens deze test zijn er twee verschillende soorten bandenmaten getest. De meest gebruikelijke maat voor een personenauto, en de meest gebruike voor grotere vervoersmiddelen. Check de uitslag van de winterbanden test 2019 hier.