Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebied uitgelicht: tips voor je wintersport in Val Gardena

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wie al eens op wintersport in Val Gardena is geweest, weet hoe fantastisch dit gebied is. Voor wie die kans nog niet heeft gehad: hoogste tijd om kennis te maken met dit schitterende Italiaanse skigebied! Val Gardena is een van de mooiste wintersportbestemmingen in Italië. Skiën doe je hier omringd door de ruige rotspartijen van de Dolomieten en lekker eten doe je uiteraard op z’n Italiaans op fijne zonnige terrassen. Wat je hier niet wilt overslaan? Wij geven je een paar hele leuke tips voor je wintersport in Val Gardena!

Wintersport in Val Gardena

Val Gardena, dat in het Duits Gröden wordt genoemd, is een omvangrijk wintersportgebied in het Italiaanse Zuid-Tirol. Het dal kenmerkt zich door de machtige rotsformaties van de Dolomieten, die voor adembenemende uitzichten zorgen tijdens het skiën. Het feit dat dit bergmassief behoort tot het UNESCO-Werelderfgoed zegt wel wat over de schoonheid van deze omgeving. Er liggen verschillende prachtige wintersportdorpen in Val Gardena. Of je nu verblijft in Ortisei, Wolkenstein of St. Christina, je bent in alle drie de dorpen verzekerd van een fijn verblijf. Tijdens je wintersport in Val Gardena heb je toegang tot ruim 180 kilometer aan pistes, maar tel je alle verbindingen van de omliggende dalen erbij op, dan kom je op zeker 500 kilometer. Niet alleen door de variatie, ook dankzij de vele schitterende uitzichten zul je je hier absoluut nooit vervelen. Maar wat zijn nou de dingen die je zeker op je lijstje moet zetten voor een wintersport in Val Gardena? Dit zijn onze tips!

Accommodatietip in Val Gardena

Een fijn verblijf is net zo belangrijk als de keuze voor een fijn skigebied. Een mooie accommodatietip voor een wintersport in Val Gardena is Hotel Digon in Ortisei. Het hotel ligt op een heuvel boven Ortisei, aan de voet van de Seiser Alm en biedt geweldige uitzichten op de imposante bergpartijen. Gezelligheid staat voorop, want het hotel is traditioneel en knus ingericht. Wat pas echt fijn is bij Hotel Digon, is het eten. Veel gerechten worden namelijk bereid met producten die rechtstreeks van eigen boerderij komen en seizoensproducten, verser kan niet! De skibushalte is heel dicht bij het hotel en je wordt omgeven door rust: je slaapt midden in de natuur van Val Gardena.

Hotelkamer Hotel Digon in Ortisei
© Hotel Digon

6 tips voor je wintersport in Val Gardena

Honderden kilometers aan pistes, een overweldigende natuur, gezellige berghutten en fantastisch eten… Dat is een wintersport in Val Gardena in een notendop. Wie al eens geweest is, is er waarschijnlijk niet meer weg te slaan. Wil jij ook eens die kant op? Neem dan deze leuke tips mee en het wordt gegarandeerd dubbel zo hard genieten.

1. De Sellaronda skiën

Met stipt op nummer één staat natuurlijk het skiën van een van de mooiste skitochten van de Alpen. De Sellaronda telt 40 kilometer (waarvan je 26 kilometer aan het skiën bent) en neemt zo’n halve tot hele skidag in beslag. De skitocht loopt om het imposante Sellamassief heen en brengt je door vier verschillende dalen en hun skigebieden. Waar je ook skiet, de uitzichten waarmee je omringd wordt, zijn keer op keer indrukwekkend. Zelfs de ritjes in de lift zijn vanwege de panoramabeelden geen straf! Onderweg kom je langs gezellige berghutten met heerlijke terrassen waar je even neer kunt strijken voor een Italiaanse lunch. Wil je écht mooi skiën tijdens je wintersport in Val Gardena? Zet dan de Sellaronda zeker op je lijstje.

Sellaronda in Val Gardena

2. Lunchen bij Ciampac Hütte

Pauzeren om lekker te eten en drinken hoort erbij, en waar kan dat nou beter dan in Italië? Het mekka voor alle foodies en levensgenieters, want hier weten ze wel raad in de keuken. Er zijn meer dan 60 berghutten in Val Gardena dus er is altijd wel ergens een fijne plek, maar een tip is toch echt de Ciampac Hütte. Of je nu heerlijke ravioli, Italiaanse borrelplank of pasta bestelt, alle gerechten zijn verfijnd en smakelijk. Plof neer op het zonnige terras of ga warm en knus binnen zitten in de rustiek ingerichte ruimte. Ciampac Hütte bereik je op ski’s via de Cir-piste.

3. Afdalen op ‘La Longia’

De langste afdaling in heel Zuid-Tirol is La Longia in Val Gardena. Wie lekker lang ononderbroken wil skiën, moet dus zeker even langs deze piste gaan. La Longia heeft een lengte van ruim 10 kilometer, telt 1273 m aan hoogteverschil en strekt zich uit van Seceda naar Ortisei. Een goede benentrainer en echte uitdaging, maar vooral een heerlijke piste door een prachtige omgeving om meermaals te nemen tijdens je wintersport in Val Gardena!

4. Ski de ‘legendarische 8’

We gaven hierboven al twee skitips, maar het skigebied heeft zelf een lijstje met ‘legendarische 8‘ opgesteld. De pistes die hieronder vallen wil je dus eigenlijk gewoon gedaan hebben tijdens je wintersport in Val Gardena, toch? Uiteraard is La Longia als langste afdaling van Zuid-Tirol hier onderdeel van, maar er staan nog een paar andere heerlijke afdalingen bij. Nummer één legendarische piste is de Saslong, aangezien dit een van de bekendste pistes ter wereld is en deel uitmaakt van de World Cup. De Cir, dezelfde pistes die je naar Ciampac Hütte leidt, wordt de ‘vrouwenpiste’ genoemd. Dit is de piste waar vrouwen in 1970 tegen elkaar gestreden hebben. Ciampinoi no. 3 is goed om lekker op techniek te skiën, Bravo staat te boek als romantische piste. Falk is de eerste piste en een van de steilste stukken van Val Gardena. Gardenissima ski je voor pure sensatie en uitdaging, en tot slot wil je de Pilat skiën omdat ‘ie gloednieuw is.

Bonustip: ski je al deze acht legendarische pistes, die bij elkaar zo’n 36 skikilometers tellen, dan kun je een heus diploma verdienen. Download de app en verzamel punten bij het skiën van elke afdaling. Ga jij ze allemaal af?

© Skiinformatie.nl

5. Ga de funpistes af

Leuk voor je wintersport in Val Gardena met kinderen is het skiën van de funpistes in het gebied. Dantercepies/Risaccia is zeker een piste die je wilt bezoeken als je met kids bent. De funslope gelegen bij Wolkenstein bestaat uit allerlei obstakels, scherpe bochten, tunnels en andere grappige elementen. Ook Snowpark Monte Pana is een aanrader voor als je gaat skiën met kids. Er is een racetrack, skiparcours en funline. Daarnaast is er ook bij Ortisei nog een funpark. Bij Snowpark Furdenan kun je springen op de schans en landen op een enorme airbag!

6. Italiaanse heerlijkheid en wijn drinken bij Snetonstube

De Snetonstube in Ortisei is de place to be voor een overheerlijk Italiaans diner. Mét fantastische wijn. De geschiedenis van het restaurant gaat ver terug in de tijd en het is inmiddels uitgegroeid tot een echte wijnbar met uitmuntende keuken. Neem een uitgebreide borrelplank en geniet van nog meer Italiaanse heerlijkheid in de daaropvolgende gerechten. Eigenaresse Cinzia zorgt met haar expertise en service voor een bijpassende wijn. Genieten!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in