Nieuwsalert per mail ontvangen

15 miljoen euro schade aan Tiroler bossen door sneeuw en wind

Wintersportredacteur

Besneeuwde bomen hebben iets magisch tijdens een wintersportdag. Ze geven je het echte wintersportgevoel. Het bos in Tirol heeft het de laatste maanden behoorlijk te verduren gekregen. Door storm en hevige sneeuwval is meer dan 700.000 kubieke meter verwoest. De schade loopt op tot ruim 15 miljoen euro.

Sneeuw en storm de boosdoeners

Het begon allemaal met een flinke storm eind oktober. ‘Vaia’ raasde met snelheden tot 200 km per uur door de Alpen en vernietigde daardoor alleen al in Oost-Tirol 200 hectare bos. In Noord-Tirol is de schade aan het bos vooral te wijten aan de hevige sneeuwval van januari. De totale schade komt neer op ruim 700.000 kubieke meter hout en dat staat gelijk aan 70% van het jaarlijkse houtverbruik van Oostenrijk.

15 miljoen euro schade

De schade aan het Tiroler bos wordt momenteel geschat op ruim 15 miljoen euro. De deelstaat stelt 9 miljoen euro ter beschikking voor reparatie-, opruim- en bouwwerkzaamheden. Belangrijk is dat het hout zo snel mogelijk wordt weggehaald voor het behoud van de bossen. Echter is dit een lastige klus, omdat het hout vaak op moeilijk te bereiken plekken ligt.

Ook de schorskever werkt niet mee

Een derde boosdoener is de schorskever. Het diertje brengt in korte tijd flink wat schade toe aan aan het bos. Men is druk bezig met een oplossing.

Nog meer schade door sneeuwval

De hevige sneeuwval in de maand januari heeft niet alleen maar leuke dingen opgeleverd. Zo stortte het dak van een paardenstal in en ook van een ruim 200 jaar oud huis. Vorarlberg heeft de voorlopige schade geschat op ruim 1 miljoen euro. Meer daarover lees je in het artikel hieronder.

1 miljoen euro sneeuwschade in Vorarlberg

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in