Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

14 bizarre records uit de Alpen

Wintersportredacteur

Skiliften die ons naar de top brengen, mooie geprepareerde pistes en gezellige berghutten voor een welverdiende pauze. Het zijn de dingen die we op wintersport als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat is nou het hoogste bergstation van de Alpen? En wat is de steilste piste? Hieronder vind je een lijstje met 14 records uit de Alpen, samengesteld door WinterTrex

#1. Het hoogste bergstation van een gondel

In Europa vind je het hoogste bergstation van een gondel op 3820 meter hoogte. Deze ligt op de Klein Matterhorn in de Walliser Alpen. Vanaf hier kun je nog met een gletsjerlift verder naar 3899 meter hoogte, waar een fantastisch uitzicht op de Zwitserse Alpen op je wacht.

’s Werelds hoogste bergstation van een gondel ligt in China. Op de Dagu Gletsjer word je naar een hoogte van 4843 meter gebracht.

#2. De hoogste piste

Niet alleen het hoogste bergstation ligt op de Klein Matterhorn. Ook de hoogste piste van de Alpen start hier. Deze ligt op 3899 meter, op de gletsjer in het skigebied Zermatt-Cervinia. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van het skigebied!

Matterhorn in Zermatt skiën zomer

#3. De steilste geprepareerde piste

De steilste piste vinden we in skigebied Bergeralm, in het Wipptal. Met een hellingsgraad van 102% is de Manni Pranger piste de steilste van Europa. Deze piste wordt ook voor World Cup wedstrijden gebruikt en is zelfs voor de beste skiërs een flinke uitdaging. Zorg voor scherpe ski’s, want zonder maak je geen kans.

#4. De steilste kabelbaan

Sommige skigebieden beschikken nog over een treintje, oftewel een kabelbaan, die je naar het skigebied brengt. Deze gaan redelijk steil omhoog, maar er moet er natuurlijk één de steilste zijn. Deze vind je in Zwitserland, namelijk de Stoosbahn in skigebied Stoos. Deze lift heeft een hellingsgraad van 110%, wat neerkomt op meer dan 45 graden.

Ook interessant: 7 dingen die je in de zomer in een skigebied kunt doen

#5. Het hoogste hotel

Het hoogste hotel ter wereld en dus ook van de Alpen ligt in het Zuid-Tiroolse Schnalstal. In Berghotel Grawand kun je overnachten op 3212 meter. Als het weer gunstig is, kun je zelfs het Gardameer zien. Over een hotelkamer met uitzicht gesproken!

#6. De hoogste liftpaal van een gondelbaan

De hoogste liftpaal van een gondel is maar liefst 127 meter hoog. Deze staat op de Zugspitze en is onderdeel van de Zugspitsbahn. En dat is niet het enige record van deze lift. De lift wordt namelijk over een lengte van 3213 niet ondersteund door pilaren, wat ook een wereldrecord is. En dan is er nog een derde record. Met een hoogteverschil van 1945 meter heeft de lift namelijk nog een derde wereldrecord te pakken.

Zugspitzbahn

De Zugspitzbahn brengt je naar de top van de hoogste berg van Duitsland

#7. De hoogste berg

De hoogste berg van de Alpen is natuurlijk de Mont Blanc, dat zal voor niemand iets nieuws zijn. Deze berg ligt tussen Frankrijk en Italië en is 4810 meter hoog. Skigebied Chamonix Mont Blanc is dan ook een populaire wintersportbestemming.

#8. Het hoogste treinstation

Zwitserland kan heel wat records afstrepen, zo ook het record voor het hoogste treinstation van Europa. Deze ligt net onder de top van de Jungfrau, in de Jungfrauregion, op 3454 meter hoogte. Vanaf hier heb je werkelijk een fantastisch uitzicht op de Zwitserse Alpen, met als hoogtepunten natuurlijk de Jungfrau, Eiger en de Mönch.

Aanrader: 24 UUR IN Meiringen-Hasliberg

#9. De hoogste berghut

De hoogstgelegen berghut ter wereld vind je in Italië. De Capanna Regina Margherita hut ligt op de 4554 meter hoge Signalkuppe, een berg van het Monte Rosa bergmassief. Je kunt deze hut alleen van juni tot september bereiken.

 

#10. De langste trap ter wereld

Tijdens je wintersport zal je er niet om staan te springen om met je skischoenen een trap op of af te lopen, maar in sommige gevallen kan het helaas niet anders. Als je namelijk vast komt te zitten in de Mülenen-Niesen Kulm kabelbaan in Zwitserland, moet je via de noodtrap naar boven of beneden. Dan moet je maar liefst 11.774 treden op of af. Geen pretje met je ski-uitrusting!

#11. Het grootste skigebied ter wereld

Ook hiervoor moeten we in Frankrijk zijn. Les 3 Vallées is namelijk het grootste skigebied ter wereld. Het gebied telt ruim 600 km aan pistes en 180 skiliften. Les 3 Vallées is een enorm gebied met meer dan genoeg aanbod voor iedere skiër.

#12. De grootste dubbele gondel

Dit record is in handen van het Franse skigebied Paradiski, waaronder La Plagne en Les Arcs vallen. De Vanoise Express is een gondel met twee verdiepingen, waar 200 mensen in kunnen. Daarmee is het de grootste dubbele gondel van Europa. Ook is het met een snelheid van 12,5 m/s één van de snelste gondels ter wereld.

Paradiski

Skigebied Paradiski is één van de populairste gebieden in Frankrijk

#13. De langste geprepareerde piste ter wereld

Ook dit record staat op naam van een Frans skigebied. In Les 2 Alpes ligt de Dôme de la Lauze-afdaling van 17 km lang. Daarnaast heeft deze afdaling nog een record verbroken met een ononderbroken hoogteverschil van meer dan 2000 meter. Gegarandeerd verzuurde benen als je beneden komt!

#14. Het hoogstgelegen gourmetrestaurant

Het laatste record vinden we terug in Oostenrijk. In Sölden ligt het hoogstgelegen gourmetrestaurant ice Q. Vanuit het glazen restaurant heb je een prachtig uitzicht op de Ötztaler Alpen. Behalve dat je hier lekker kunt eten,  bleek het ook een goed filmdecor te zijn. Het restaurant speelt namelijk een grote rol in de James Bondfilm Spectre.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in