Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

12 feiten over wintersport die je nog niet wist

Wintersportredacteur

Ga jij al jaren op wintersport? Heb je er inmiddels zo veel verstand van en lijk je net een wandelende wintersportencyclopedie? Dan zijn we heel benieuwd of je deze interessante feiten over wintersport ook al kent. En zo niet, dan kun je ze toevoegen aan je collectie. Wij zijn erg benieuwd.

Onderzoek over wintersport

Miljoenen mensen gaan jaarlijks op wintersport. Lekker even een week (of meer) genieten van de sneeuw, goed eten en veel gezelligheid. Dat kan niet alleen in de Alpen, maar ook in Japan, Amerika, Canada en in heel veel andere landen. Maar hoe zit dat nou precies met al die wintersporters? De Zwitserse onderzoeker Laurens Vanat heeft onderzoek gedaan naar elke mogelijke vraag die je over wintersport zou kunnen hebben. Van de populairste skigebieden ter wereld tot het aantal indoor skihallen. Elk jaar presenteert hij deze uitkomsten in het International Report on Snow and Mountain Tourism. De rapportage bevat meer dan 200 pagina’s over wintersport.

Feiten over wintersport

Hoe veel wintersporters zijn er wereldwijd? Waar vind je de meeste skigebieden? Op deze en meer vragen vind je antwoord in dit artikel. We hebben de leukste en meest interessante feiten over wintersport voor je op een rijtje gezet.

1. Je kunt in 68 landen skiën op natuursneeuw

In al deze landen vind je maar liefst één skigebied met één lift. Een behoorlijk aantal. Er zijn wel een aantal andere landen waar je technisch gezien ook op natuursneeuw kunt skiën, maar die hebben dus geen officiële skigebieden. Maak jij er een persoonlijke uitdaging van om in al deze landen op wintersport te gaan?

2. Er zijn 135 miljoen wintersporters wereldwijd

Steeds meer mensen raken besmet met het wintersportvirus. Wereldwijd zijn er ruim 135 miljoen skiërs en snowboarders. Dat aantal blijft groeien.

feiten over wintersport groep skiërs
En daar zijn wij dus maar een klein groepje van!

3. De Alpen zijn de populairste skibestemming

De meeste mensen gaan op wintersport naar de Alpen (43%). Amerika staat op plaats 2 (21%), gevolgd door Azië/Pacific (16%), West-Europa (10%) en Oost-Europa/Centraal-Azië (9%).

4. Er zijn 2084 skigebieden wereldwijd

Het gaat hierbij om skigebieden die op dit moment operationeel zijn. Dit aantal wisselt elk jaar. Bijvoorbeeld door fusies of faillissementen. Wel is dit wederom een leuke voor op je bucket-list: skiën in al die skigebieden. Of het haalbaar is…

5. Wereldwijd zijn er 25.857 skiliften

En ja, al die skigebieden worden ontsloten door 25.857 skiliften. De meeste daarvan, 38%, liggen in de Alpen

6. De meeste skigebieden liggen in de Alpen

Meer dan 1/3 van alle skigebieden ligt in de Alpen. 37% om precies te zijn. Dat maakt het afvinken van je bucketlist op punt 4 toch wat makkelijker!

Skiën in skigebied
Skiën in de Alpen is ook geweldig!

7. Er zijn 90 indoor skihallen

Helaas is niet elk land gezegend met bergen en sneeuw waar je op kunt skiën. Gelukkig biedt een indoor skihal een oplossing. In de afgelopen 25 jaar zijn er meer dan 100 indoor skihallen gebouwd. 90 daarvan zijn nog steeds operationeel. De meeste daarvan vind je in China (31), gevolgd door Nederland en de UK.

8. Er zijn 50 skigebieden die per jaar minimaal 1 miljoen wintersporters verwelkomen

Dat aantal is de afgelopen jaren flink gegroeid. Onder andere doordat skigebieden hun krachten bundelen en verbindingen creëren. Van deze skigebieden ligt 80% in de Alpen.

9. Ski Arlberg is het populairste skigebied

Op basis van de aantallen van punt 8, is het populairste skigebied van 2020 bekendgemaakt. Ski Arlberg staat op plaats 1. Hier komen meer dan 2,5 miljoen wintersporters per jaar. Daarmee hebben ze La Plagne van de troon gestoten. Bekijk hier de top 50.

10. Oostenrijk heeft 253 skigebieden

Het gaat hierbij om skigebieden met minimaal 5 liften. De kleintjes met één oefenlift worden dus niet meegerekend. Overigens is dat niks als je kijkt naar Italië (349 skigebieden) en Frankrijk (317 skigebieden).

Skiën in sneeuwzekere skigebieden in Oostenrijk
Eén van die skiën is de Zillertal Arena (foto)

11. Skiseizoen 18/19 is de beste van het millennium

Skiseizoen 18/19 staat nog vers in ons geheugen. De gigadump van januari zullen we niet snel meer vergeten, maar ook alle dumpen die daarna nog kwamen niet. Volgens het ‘International Report on Sno wand Mountain Tourism’ gaat skiseizoen 18/19 de boeken in als de beste van het millennium. Niet vanwege de sneeuwomstandigheden, maar door het wereldwijd aantal bezoekers. Amerika had in dit seizoen perfecte condities en trok daardoor meer bezoekers dan anders. Ook de ski-industrie in China groeit enorm, dat komt onder andere door de Olympische Winterspelen die daar zullen plaatsvinden.

12. De grootste sneeuwpop ooit was 38,04 meter

Omdat dit zo’n bizar record is, herhalen we ‘m graag nog een keer. Afgelopen winter werd de hoogste sneeuwpop ooit gebouwd in Riesneralm. Dat was niet makkelijk, maar het oude record van 27,21 meter is toch verbroken.

feiten over wintersport grootste sneeuwpop
Maak kennis met de grootste sneeuwpop!

Dat waren ze dan, de feitjes over wintersport. Onthoud jij ze voor je volgende wintersport? Altijd leuk om iedereen in de skilift te verbazen met jouw kennis.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in