Zo maak je Kaiserschmarrn volgens traditioneel recept

Een wintersport in Oostenrijk is niet compleet zonder een pannetje Kaiserschmarrn. Natuurlijk met veel poedersuiker en een bakje appelmoes. Dit traditionele gerecht is favoriet bij jong en oud. Kun jij geen genoeg krijgen van Kaiserschmarrn en wil je het ook graag thuis maken? Lees dan snel verder. Zo maak je Kaiserschmarrn volgens traditioneel recept. Gelukkig is het recept heel simpel en tover je het in een mum van tijd op tafel. En geloof me, dat is veel lekkerder dan die kant-en-klare pakjes van Knorr.

Kaiserschmarrn volgens traditioneel recept

Kaiserschmarrn zijn niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken. Het is niet alleen een ideaal lunchgerecht, maar ook een perfect hoofdgerecht of lekker toetje. Kaiserschmarrn brengen het echte Oostenrijkse gevoel naar boven. Helaas moet je het gerecht na de wintersport weer missen. Niet getreurd, wij hebben het recept voor Kaiserschmarrn voor je. Na een klein uurtje kun je er al van genieten. Uiteraard met zelfgemaakte appelmoes!

Ingrediënten Kaiserschmarrn (2 personen)

Voor de Kaiserschmarrn

  • 6 eieren
  • 180 gram bloem
  • 350 ml melk
  • Snuf zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 70 gram rozijnen, geweld
  • Boter om in te bakken
  • Optioneel: 2 el geschaafde amandelen en 2 el suiker
  • Poedersuiker

Voor de appelmoes

  • 1 kg appels
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 el appelsap of water

Bereidingswijze

1: Maak eerst de appelmoes. Schil de appels, snijd in blokjes en voeg met de overige ingrediënten toe aan een ruime kookpan. Doe de deksel erop en laat alles zo’n 30 minuten stoven. Daarna kun je het mengsel pureren of stampen. Net hoe zacht je het wilt hebben. Tip: proef even of er misschien nog wat suiker of kaneel bij moet!

2: Terwijl de appelmoes staat te pruttelen, is het tijd om met de Kaiserschmarrn te beginnen. Neem twee aparte mengkommen en splits de eieren. Voeg aan de kom met het eigeel de suiker, vanillesuiker, bloem en melk toe. Meng met een garde tot een egaal mengsel.

3: Klop in de andere kom het eiwit stijf met een snufje zout. Hoe je test of het stijf genoeg is? Als je de bak op z’n kop boven je hoofd kunt hangen en alles erin blijft.

4: Nu is het tijd om beide mengsels samen te voegen. Doe eerst een beetje eiwit bij het eigeel en spatel dit rustig door. Zo maken ze alvast kennis met elkaar. En geloof me, dat is beter voor het mengproces! Doe daarna de rest van het eiwit erbij en roer alles tot een egaal mengsel. Ga niet kloppen met een mixer, want je wilt de luchtigheid behouden. Meng tot slot de rozijnen er doorheen.

5: Zet een koekenpan op het vuur en smelt een klontje boter. Voeg hier de helft van het beslag aan toe. Laat rustig garen op middelhoog vuur. Na +/- 5 minuten is het tijd om de pannenkoek om te draaien. Dat doe je door deze in vieren te verdelen. Bak ook de andere kant goed gaar en snijd daarna de pannenkoek in stukjes met een spatel in de pan. Herhaal met de rest van het beslag.

Bonustip: Wil je Kaiserschmarrn met een gekarameliseerd laagje? Verhit 3 el suiker in de pan en laat dit karameliseren. Voeg de Kaiserschmarrn toe en roer goed door.

6: Serveer met appelmoes en poedersuiker.

Een gerecht met geschiedenis

Net zoals veel Oostenrijkse gerechten, kent ook het pannetje Kaiserschmarrn een rijke geschiedenis. Sterker nog, er gaan flink wat mythes en verhalen over dit populaire Oostenrijkse gerecht. Het verhaal gaat dat dit gerecht haar naam te danken heeft aan Kaiser Franz Josef, ook wel bekend van Sisi. Maar natuurlijk zijn er altijd meerdere antwoorden mogelijk. Sommigen stellen dat het gerecht veel door boeren werd gegeten en dat de naam is ontstaan door een bezoek van de keizer die dit voorgeschoteld kreeg.

Liever iets anders?

Oostenrijk heeft een uitgebreide keuken en dus veel verschillende, traditionele gerechten. Bekijk hieronder de lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten.

https://skiinformatie.nl/11-lekkerste-oostenrijkse-wintersportgerechten
Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?