Nieuwsalert per mail ontvangen

Zo laad je de caravan in voor wintersport

Wintersportredacteur

De laatste jaren is er een aanzienlijke groei in het aantal wintersporters die met de caravan op wintersport gaan. Tegenwoordig zijn de caravans daarom zo uitgerust dat ze ook in de winter comfortabel zijn. Maar hoe laad je de caravan goed in, zonder dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan?

Laad het meeste in de auto

Als je je caravan op een goede manier ingeladen hebt, dan stuur je beter en ben je minder gevoelig voor vrachtwagens die inhalen. Ook zal jouw combinatie minder snel slingeren en bovendien is je verbruik dan minder. Daarom is het belangrijk dat je bij het inladen let op het gewicht. Deze mag niet zwaarder zijn dan driekwart van het gewicht van de geladen auto. De stelregel is dat hoe zwaarder het trekkende voertuig is en hoe lichter de caravan, des te beter de combinatie zich houdt op de weg. Benut dan ook eerst de ruimte in je auto in plaats van dat je de caravan volstouwt.

 

Zware bagage

Bij voorkeur plaats je de zware dingen in de auto tussen de assen. Mocht dit niet passen, dan moeten deze in de caravan. Zorg dan dat deze spullen op de grond en net voor de as is geplaatst. Het gewicht moet dan wel goed over beide wielen verdeeld zijn, anders heb je kans om te gaan slingeren. Om slingeracties te voorkomen plaats je de zware dingen dus niet hoog in de kastjes of achterin, maar op de grond.

Maximale trekkracht

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de maximale trekkracht van de auto niet overschrijdt, maar de caravan moet ook niet te licht beladen zijn. Wanneer deze te licht is kan deze namelijk gaan slingeren. In onderstaande video wordt mooi getoond hoe de gewichtverdeling moet zijn en waarom.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in