Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zermatt vergroot aanbod zomerskiën voor reguliere wintersporters

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Een deel van het aanbod qua zomerskiën in Zermatt was altijd gereserveerd voor de nationale skiteams. Daar komt nu verandering in. In een officieel statement is aangekondigd dat de faciliteiten voor reguliere wintersporters uitgebreid worden vanaf deze zomer. De focus van het zomerskigebied is verlegd van professionele skiërs naar jonge skitalenten en recreatieve wintersporters.

Winter- en zomerskiën in Zermatt

Het skigebied van Zermatt, Matterhorn Glacier Paradise, is doorgaans het hele jaar door geopend voor wintersporters. Door de hoge ligging van het skigebied en de moderne faciliteiten is dit mogelijk. In de zomer kun je skiën in het zomerskigebied met 21 kilometer aan pistes. Het is een van de hoogste en grootste zomerskigebieden in Europa. Jaarlijks komen er ook veel professionele wintersporters naar het skigebied om te trainen. Voor deze professionals werd de afgelopen jaren altijd een bepaald gedeelte van het skigebied afgezet. Maar daar komt vanaf deze zomer verandering in!

Minder ruimte voor professionals

Verklaring van de CEO en COB van Zermatt Bergbahnen AG in een persbericht:

“Vanaf deze zomer zijn er in Zermatt geen speciale pistes meer voor elite-skiteams. Over een jaar zal de situatie opnieuw worden bekeken. Deze strategische beslissing betekent dat jonge teams van skiclubs, de regionale verenigingen en NPC’s gedurende de zomermaanden zullen worden voorzien van een royale, speciaal aangepaste infrastructuur met trainingstijden. Het besluit is per direct van kracht en zorgt ervoor dat Zermatt Bergbahnen zijn rol blijft spelen in de ontwikkeling van de volgende generatie wintersporttalent. Bovendien kunnen bezoekers tijdens hun zomerse skivakanties in Zermatt genieten van een uitgebreid aanbod en meer variatie. Skiën voor iedereen op natuurlijke sneeuw in de zomer wordt nog aantrekkelijker.”

De faciliteiten in de zomer voor de wedstrijdskiërs waren voornamelijk ter voorbereiding van de World Cup Matterhorn Cervinia. De wedstrijden gaan nu officieel niet meer door na een nieuwe beslissing van de FIS en skiverenigingen in Zwitserland en Italië. Sinds het ontstaan van deze nieuwe wedstrijdlocatie heeft er nog geen enkele officiële wedstrijd plaatsgevonden door extreme weersomstandigheden. Het beperken van de mogelijkheden voor professionele skiërs in de zomer hangt samen met deze beslissing.

Zomerskiën: minder aanbod, nog wel veel vraag

Volgens het persbericht is de vraag naar zomerskiën nog steeds groot. Er zijn echter steeds minder skigebieden die dit aanbieden op het noordelijk halfrond. Dit komt voornamelijk door de steeds warmere zomers. Veel kleinere en meer laaggelegen zomerskibestemmingen zijn daarom gestopt. Maar, juist door de stijgende temperaturen zegt de CEO van Zermatt Bergbahnen dat de vraag naar zomerskiën stijgt. Mensen willen juist de hoogte opzoeken en boeken koelere bestemmingen.

Meer mogelijkheden in Zermatt

Onder andere om deze redenen wil Zermatt het aanbod in het zomerskigebied voor de recreatieve wintersporters aanpassen en vergroten. De faciliteiten worden uitgebreid en het aanbod aan activiteiten vergroot. Zo is er onder andere een nieuw beginners snowpark SnowXperience Plateau Rosa op de Testa Grigia. Ook wordt het bezoeken van de gletsjer in de zomer voor ouders met kinderen gepromoot. Ze willen dat juist jonge kinderen leren skiën/snowboarden. Zo kunnen kinderen tot negen jaar gratis naar Zermatt reizen.

Zomerskiën in Zermatt

De 4478 meter hoge Matterhorn behoort absoluut tot de meest iconische bergen van Zwitserland. Het is deze berg die get uitzicht tijdens een zomerse wintersport in Matterhorn Glacier Paradise dominteert. Vanuit Zermatt heb je het hele jaar door toegang tot het skigebied. In de zomer ski je hier op grote hoogte, tot bijna 4000 meter. Een hele bijzondere ervaring voor iedereen die dit nog nooit heeft meegemaakt. Het skigebied telt dan zo’n 21 km aan pistes. Naast heerlijk skiën of snowboarden biedt Zermatt nog meer. Zo kun je ook prachtige wandel- en mountainbiketochten maken en zijn er genoeg fijne plekjes voor een lekkere lunch of diner.

Niet alleen via Matterhorn Glacier Paradise, maar ook in Cervino Ski Paradise kun je in de zomermaanden de berg omhoog om af te dalen. Via Plateau Rosa kunnen wintersporters de pistes ook bereiken. Vanaf de Italiaanse kant heb je drie liften nodig om de afdalingen boven op de gletsjer te bereiken. Eerst neem je de lift vanuit Breuil-Cervinia tot Plan Maison (2555 meter), dan neem je de gondel richting Cime Bianche Laghi (2812 meter) en als laatste stap je over op een lift die je brengt tot 3480 meter. 

Meer informatie over zomerskiën in Zwitserland! ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in