Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

World Cup in Sölden veiliggesteld door sneeuwdepots

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Over minder dan een maand is het al zover: de aftrap van de World Cup in Sölden. Waar het de afgelopen jaren tekens onzeker was of de World Cup wel door kon gaan door de vroege organisatie in het winterseizoen, zijn er dit jaar voorzorgsmaatregelen genomen. De vele sneeuw die in het voorjaar 2023 viel, is opgeslagen in sneeuwdepots en dit wordt straks voor de wedstrijdpiste gebruikt.

Onzekere periode in Sölden

Dit is altijd een onzekere periode, zo vlak voor de start van het World Cup seizoen. Soms sneeuwt het eerder en soms later in het seizoen, maar er is nu eenmaal sneeuw nodig voor de wedstrijdpiste. De start van de World Cup is jaarlijks traditiegetrouw in Sölden op de gletsjer. Dit jaar is de wedstrijd al een week verlaat om zo de kans op natuursneeuw te vergroten. De wedstrijden zijn op 28 en 29 oktober 2023. Maar, tot nu toe heeft het nog niet echt hard gesneeuwd (op een paar vlokken eind augustus en half september na) in de Alpen. Daarnaast lopen de temperaturen weer zo op dat veel van de gevallen sneeuw alweer gesmolten is.

Oplossing World Cup Sölden: sneeuwdepots

Gelukkig is er aan het einde van het skiseizoen 2022/2023 60.000 kubieke meter sneeuw opgeslagen in Sölden. Door de sneeuwval in april en mei was het mogelijk om een grote hoeveelheid sneeuw op te slaan voor het begin van dit seizoen. De sneeuwdepots zijn rijkelijk gevuld en deze kostbare sneeuw wordt nu gebruikt voor de World Cup piste in Sölden. Voor de hele piste van 1,2 kilometer lang en gemiddeld 70 meter breed is zo’n 45.000 kubieke meter sneeuw nodig. Dit betekent dat er genoeg sneeuw in Sölden opgeslagen is voor het organiseren van de World Cup.

Het enige nadeel is, dat dit natuurlijk niet het beeld is wat de organisatoren wereldwijd willen laten zien tijdens de World Cup. Het liefst zie je natuurlijk een winterse wereld voor het begin van het World Cup seizoen, niet een witte streep in een verder nog bruin landschap. Daarom hopen we nog op een lekkere bak sneeuw!

World Cup Sölden in 2022

Vorig jaar leek het allemaal goed te gaan in aanloop naar de World Cup Sölden, maar op het laatste moment zijn de wedstrijden van de dames afgezegd. Het weer gooide roet in het eten. De regen en (natte) sneeuw hadden de pistecondities zodanig verslechterd dat het niet mogelijk was om een veilige race te houden. Al vroeg in de ochtend werden de wedstrijden van de vrouwen een uur opgeschoven en later zijn de wedstrijden volledig afgezegd. De wedstrijden van de vrouwen zijn later in het seizoen ingehaald, niet in Sölden maar in Semmering.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in