Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport in Frankrijk: hoe is het daar nu?

© Gijs Hardeman

Wintersportredacteur

Het is de eerste week van de kerstvakantie en veel Nederlandse wintersporters zijn op dit moment in Frankrijk voor een skivakantie. Wij vroegen een paar wintersporters hoe de vakantie daar door hen wordt ervaren. Dus ga je binnenkort naar Frankrijk? Dit is wat je kunt verwachten.

Mijn social media kanalen spoelen over met beelden van wintersportende vrienden en bekenden. Ondanks de lockdown in Nederland, wordt er in het buitenland vakantie gevierd. Ook in Frankrijk zijn de skigebieden open en wordt er genoten van de sneeuw. Uiteraard zijn er restricties, maar hoe worden die gehandhaafd? En is er nog wel het echte wintersportgevoel of is een vakantie met alle maatregelen toch iets minder leuk dan normaal?

“Absoluut een wintersportgevoel zoals normaal”

Gijs Hardeman is met zijn gezin aan het skiën in Serre Chevalier deze week. We begonnen met appen over en weer, maar dat bleek gezien de weersomstandigheden niet zo handig. Daarom belden we even. Gijs: “Het sneeuwt hard vandaag. Vannacht is er 20 centimeter sneeuw gevallen en het sneeuwt nog steeds door. De kleine mannen (Finne van 5 en Raf van 8) zitten een paar uur per dag op les en wij kunnen overal naartoe skiën. Het is goed skiën en de pistes zijn prima.”

Of corona het wintersporten belemmert? “Bij de toegangsliften van het skigebied worden af en toe de QR-codes van iedereen gecontroleerd, maar dat gebeurt niet altijd. Vandaag stond er niemand te controleren. In de liften en wachtrijen moet je een mondkapje op. Soms vragen medewerkers of mensen hun mondkapje op willen doen als ze dat niet hebben. Wij hebben hebben een buff waar we een filter in kunnen doen. We kiezen wel bewust voor stoeltjesliften in plaats van gondels als dat kan. En als dat niet gaat, dan hebben we vaak een gondel voor onszelf. We hebben één keer een staande gondel genomen, maar dat vinden we te druk en doen we niet meer. In de restaurants is het wel druk, dus vermijden we het spitsuur. We gaan eerder of later lunchen. Maar wij hebben absoluut een wintersportgevoel zoals normaal!”

Controles op QR-code niet overal gelijk

Bas skiet vandaag in het skigebied Saint-Lary-Soulan. Hij vertelt: “Het is mega chill en er zijn weinig toeristen. We zijn al in twee skigebieden geweest en er wordt bijna nergens om QR-codes gevraagd. Alleen in restaurants op de piste moet je af en toe je coronastatus laten zien.”

In het bekende Val Thorens wordt juist wel overal naar de QR-code gevraagd, appen Thijs en Diana die daar nu zijn. En hier merken ze weinig van de rust die Bas wel ervaart. “Het is niet echt rustig. Alles zit bijna zo goed als vol. In de liften is er weinig van te merken, behalve dat je een mondkapje op moet. Het is voor ons niet anders dan normaal. De après-ski is ook gewoon open, maar wel zittend. Nog net zo gezellig!”, aldus het stel.

Reis ernaartoe

Voor het reizen naar Frankrijk gelden meerdere eisen. Zo moet je beschikken over een vaccinatie-, herstel- of testbewijs (DCC) en moet iedereen vanaf 12 jaar een digitale ‘erewoordverklaring’ invullen. Qua voorbereiding op de reis is er dus niet zo heel veel extra nodig op dit moment, zeker niet als je volledig gevaccineerd bent (en al een booster hebt gehad als je 65 jaar of ouder bent). En dat blijkt ook wel, want het was druk op de Franse wegen afgelopen weekend. Thijs en Diana: “Wij hebben een rustige reis gehad, maar op zondag hebben andere Nederlanders er 17 uur over gedaan om in Val Thorens te komen.”

Zoals we onderhand weten is er niets zo veranderlijk als de coronasituatie en de daarmee samenhangende regels, maar op dit moment kan er dus heel fijn geskied worden in Frankrijk. Wij wensen iedereen die naar het land gaat veel plezier en een hele fijne wintersport!

hotel

Wees er snel bij – boekingen gaan hard

De boekingen voor januari en februari gaan hard op het moment. Wil jij je wintersport veiligstellen? Wacht dan niet te lang met boeken.

Bekijk nu de last-minute aanbiedingen bij:
Sunweb
Summit Travel
Chalet.nl
Belvilla
Interhome
Skichalets
Traveltrex
TUI

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in