Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Ski’s waxen en slijpen: waarom en hoe vaak?

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Ski’s hebben regelmatig onderhoud nodig. Voor goed glijvermogen en goede grip is het belangrijk dat je ze regelmatig laat waxen en slijpen. Zo kom je niet alleen comfortabel de piste af, je materiaal gaat ook veel langer mee. In dit artikel vertellen we je alles over waxen en slijpen. Want waarom is het nou zo belangrijk en hoe vaak moet je dit doen?

Stel je eens voor. Je staat bovenop de berg en je begint vol goede moed aan je eerste afdaling. Helaas gooien je ski’s roet in het eten. Je hebt geen grip op de harde, ijzige piste. Grote kans dat ze niet goed onderhouden zijn óf juist toe aan een onderhoudsbeurt…

Waarom moet je je ski’s waxen en slijpen?

De voornaamste reden waarom je je ski’s moet waxen en slijpen, is natuurlijk dat je dan lekkerder skiet. Scherpe ski’s met de juiste wax kunnen echt je redding zijn op ijzige pistes. Maar dat is niet de enige reden waarom je je ski’s regelmatig moet (laten) waxen en slijpen. Zo ga je uitdroging tegen, worden je ski’s niet aangetast door roest en gaat je materiaal veel langer mee. De meeste wintersporters kiezen ervoor om hun materiaal door een wintersportbedrijf te laten onderhouden. Een goede tip is DAKA.

Ook kan het zijn dat je tijdens je wintersport over een steentje skiet, waardoor er een kras in je belag komt. Dit kan gewoon worden gerepareerd.

Hoe vaak moet je je ski’s onderhouden?

Je hoort altijd dat je je ski’s ‘regelmatig’ moet waxen en slijpen. Hoe vaak dat ‘regelmatig’ precies is, hangt af van hoe vaak je op wintersport gaat. Ga je één keer per seizoen naar de sneeuw? Dan is het aan te raden om ze voor de vakantie en na de vakantie te laten doen. Zo heb je tijdens je vakantie goed scherpe ski’s en hoef je ter plekke niks meer te regelen. Daarnaast is het ook verstandig om ze na de wintersport nog een keer te onderhouden. Dan kan het belag van je ski niet uitdrogen, omdat er weer nieuwe wax op zit. Ook zijn de kleine roestplekjes van je staalkanten verwijderd.

Ga je vaker dan één keer op wintersport, dan kun je je ski’s tussendoor nog een keer laten waxen en slijpen. Dit is wel afhankelijk van de condities tijdens je eerste wintersport, hoe lang je weg bent geweest en hoeveel je hebt geskied. Voor mensen die vaker op wintersport gaan, is het verstandig om in elk geval na hun laatste wintersport het materiaal nog een keer te onderhouden.

Dit soort krassen kunnen makkelijk gerepareerd worden!

Zelf doen of laten doen?

Je hoort vaak dat mensen zelf een set hebben om hun ski’s te kunnen waxen en slijpen. Maar wat is eigenlijk beter? Zelf doen of het door een gespecialiseerd bedrijf laten doen? Daar zijn de meningen over verdeeld. Een complete set om zelf je ski’s te onderhouden kost al snel ruim € 250,- en dan moet je het ook nog leren. Een basisbeurt voor je ski’s kost daarentegen zo’n € 20,- tot € 40,-. Dat betekent dat je je ski’s meer dan 10 keer moet waxen en slijpen om de kosten van je eigen set eruit te halen.

Lees ook: Hoe moet je zelf ski’s slijpen?

Waar moet je op letten tijdens je wintersport?

Het onderhoud van je ski’s voor en na je wintersport is belangrijk, maar ook tijdens je wintersport is het van groot belang dat je je ski’s netjes gebruikt. Na een dag op de pistes zijn je ski’s nat en zit er sneeuw in de binding. Zet ze daarom ’s nachts altijd binnen, in de skikelder of het skihok, en zet ze dan het liefst los van elkaar. Dan kunnen ze ’s nachts goed drogen en gaan de kanten niet roesten. Als je ze buiten laat staan of in de auto laat liggen, dan is de kans groot dat het water in je binding bevriest, waardoor deze kapot kan gaan.

Onthoud dus: laat je ski’s goed drogen tijdens je wintersport!

Wat moet je doen na je wintersport?

Het onderhoud van je ski’s ‘na je wintersport’ begint eigenlijk al op de laatste skidag van je vakantie. Gooi ze op de laatste dag niet meteen in de hoes, maar laat ze eerst zo lang mogelijk drogen. Rijd je de volgende dag naar huis? Ga dan eerst al je spullen inpakken en doe als laatste je ski’s. Dan zijn ze redelijk droog en is de kans op roest tijdens de autorit het kleinst. Moet je meteen na het skiën weg? Zorg dan dat er zo min mogelijk sneeuw op en in de bindingen zit.

Als je eenmaal thuis bent, haal je ski’s dan ook snel weer uit de hoes. Een nacht (of paar uur) drogen is niet genoeg, dus laat ze thuis nog minimaal twee dagen buiten de hoes staan. Zo weet je zeker dat ze echt goed droog zijn voordat je ze voor de zomer opbergt. Als je ski’s goed droog zijn, kun je ervoor kiezen, zoals eerder geschreven, om ze nog een onderhoudsbeurt te geven. Daarna doe je ze in de hoes en berg je ze netjes op voor de zomer.

Bovenstaand artikel is geschreven over ski’s, maar dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die snowboardt. Ook je snowboard moet goed onderhouden worden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in