Nieuwsalert per mail ontvangen

Overlevingskans bij een lawine

Nu het seizoen is begonnen lees je helaas weer regelmatig over lawine-ongevallen. Al twee Nederlanders zijn dit jaar omgekomen bij een dergelijk ongeval. Vaak als er over dit onderwerp gepraat wordt, hoor ik de vraag: “Hoe groot is de kans dat je het overleeft als je in een lawine terecht komt? En hoeveel scheelt het nou als je de juiste gear (pieper, schep, sonde en airbag) bij je hebt?” Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. 

De overlevingskans hangt van veel te veel factoren af om hier een percentage aan te koppelen. Zo is het bijvoorbeeld van belang hoe groot de lawine is, maar ook hoe je valt. Val je op een zachte ondergrond of klap je met een hoofd op je rots? Waar wel uitspraken over gedaan kunnen worden is de overlevingskans als je onder de sneeuw ligt en je verder niets mankeert.  Geleerden hebben zich hierover gebogen. Nogmaals, het gaat hier om de kans als je enkele bedolven bent onder de sneeuw en verder nog gezond bent.

Als je binnen 18 minuten gevonden wordt en onder de sneeuw vandaan komt, heb je een kans van 90% om te overleven. Na die 18 minuten gaat je overlevingskans drastisch omlaag. Heb je 18-35 minuten onder de sneeuw gelegen, dan daalt de kans al tot maar 35%. Niet heel gek dat deze omslag de ‘fatal drop’ wordt genoemd.

De overlevingskans daalt wederom verder naar 20% als je binnen 35-90 minuten op wordt gegraven. Dit geldt echter alleen als je een ruimte hebt om te ademen. Blijf je nog langer onder de sneeuw, dan daalt de kans vanzelfsprekend nog verder en is overleving alleen mogelijk als je een vrije weg hebt om te ademen. Met een ruimte om te ademen alleen red je het niet.

Ter informatie: de georganiseerde redding is over het algemeen pas na een half uur ter plaatse en dan zijn je overlevingskansen al sterk gedaald. Bereid je daarom goed voor door middel van cursussen en rijd met het juiste materiaal en als je buiten de piste wilt skiën. Hetzelfde geldt voor je kameraden, die moeten je immers redden mocht er toch iets fout gaan. Ik weet hoe verleidelijk het is om toch nog net even dat stukje naast de piste te pakken waar mooie poeder ligt, maar doe het echt niet zonder de juiste voorbereidingsmaatregelen te hebben genomen. Lawinedoden zijn er al te veel.

Ski safe!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in