Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Wat is de overlevingskans bij een lawine?

Wintersportredacteur

Ieder seizoen lezen we helaas weer regelmatig over lawine-ongevallen. Vaak als het over dit onderwerp gaat, hoor ik de vraag: “Hoe groot is de kans dat je het overleeft als je in een lawine terecht komt? En hoeveel scheelt het nou als je de juiste gear (pieper, schep, sonde en airbag) bij je hebt?” Hierop is geen eenduidig antwoord te geven, maar ik zal het proberen.

Overlevingskans

De overlevingskans hangt van veel te veel factoren af om hier een percentage aan te koppelen. Zo is het bijvoorbeeld van belang hoe groot de lawine is, maar ook hoe je valt. Val je op een zachte ondergrond of klap je met een hoofd op je rots? Waar wel uitspraken over gedaan kunnen worden, is de overlevingskans als je onder de sneeuw ligt en je verder niets mankeert. Geleerden hebben zich hierover gebogen. Nogmaals, het gaat hier om de kans als je enkel bedolven bent onder de sneeuw en verder nog gezond bent.

18 minuten is de grens

Als je binnen 18 minuten gevonden wordt en onder de sneeuw vandaan komt, heb je een kans van 90% om te overleven. Na die 18 minuten gaat je overlevingskans drastisch omlaag. Heb je 18-35 minuten onder de sneeuw gelegen, dan daalt de kans al tot maar 35%. Niet heel gek dat ze deze omslag de ‘fatal drop’ noemen.

De overlevingskans daalt wederom verder naar 20% als je binnen 35-90 minuten op wordt gegraven. Dit geldt echter alleen als je een ruimte hebt om te ademen. Blijf je nog langer onder de sneeuw, dan daalt de kans vanzelfsprekend nog verder en is overleving alleen mogelijk als je een vrije weg hebt om te ademen. Met een ruimte om te ademen alleen red je het niet.

Houd ook altijd de lawinegevarenschaal in de gaten!

Bereid je goed voor als je off-piste gaat

Ter informatie: de georganiseerde redding is over het algemeen pas na een half uur ter plaatse en dan zijn je overlevingskansen al sterk gedaald. Bereid je daarom goed voor door middel van cursussen en rijd met de juiste uitrusting als je buiten de piste wilt skiën. Hetzelfde geldt voor je kameraden, die moeten je immers redden mocht er toch iets fout gaan. Ik weet hoe verleidelijk het is om toch nog net even dat stukje naast de piste te pakken waar mooie poedersneeuw ligt, maar doe het echt niet zonder de juiste voorbereidingsmaatregelen te hebben genomen.

Ski safe!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in