Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Warmterecords in de Alpen: 20 graden verschil in een paar dagen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Waar de temperatuur vorige week nog ver onder nul lag, is dat nu wel anders in de Alpen. Inmiddels is het zo mild, dat er zelfs meerdere warmterecords gesneuveld zijn. Hoe dit kan eind januari en of deze warmtegolf de voorjaarsvakantie in gevaar brengt? Dat hebben we voor je uitgezocht.

Bijzonder warm de afgelopen dagen

De temperaturen zijn in een paar dagen van tot -20 graden gestegen naar 2 graden of zelfs hoger. Een flink verschil dat eigenlijk niet gewenst is op dit moment in de Alpenlanden. In een paar dagen tijd is een deel van het sneeuwdek gesmolten, vooral lagergelegen is er veel regen gevallen. Waar deze weeromslag vandaan komt? De stijgende temperaturen komen door een combinatie van verschillende factoren. De föhnwind uit het westen zorgt voornamelijk voor deze bizarre omstandigheden. De temperatuur wisselt onwijs per regio en daarmee ook de sneeuwgrens.

Lees ook: Sneeuw, regen en zon: zeer wisselvallig in de skigebieden momenteel

Temperatuurrecords

Er zijn recordtemperaturen gemeten in Tirol de afgelopen dagen:

  • Haiming: 18,4 graden
  • Imst: 17,9 graden
  • Landeck: 16,6 graden
  • Nauders: 13,6 graden
  • Brenner: 11,3 graden

Ook in de andere wintersportlanden is het bijzonder warm. In het Zwitserse Disentis en Franse Bourg Saint Maurice zijn er temperaturen tot 15 graden gemeten. In Zermatt is het record van 1639 zelfs met 2,2 graden verbroken.

Wordt het weer kouder?

De weerkaarten laten op korte termijn betere voorspellingen zien voor de wintersportlanden. Vandaag valt de laatste regen en daarna staat er een prachtig weekend voor de deur. Dankzij een hogedrukgebied zal het weer kouder worden in de nachten en begint het weer te vriezen. De sneeuw blijft hierdoor beter, ook al loopt de temperatuur nog steeds op overdag.

De komende vijf dagen blijft de zon aanwezig in de Alpen. Een echte daling in de temperatuur zien we nog niet. Het lijkt er zelfs op dat we moeten duimen voor een weeromslag, want er komt nog meer regen aan. De temperaturen blijven zacht en hierdoor blijft de sneeuwgrens redelijk hoog. Hopelijk verandert deze voorspelling nog voor de voorjaarsvakantie. Het is nog ruim drie weken voordat dat het eerste deel van Nederland naar de wintersportlanden vertrekt. Tot die tijd kan er nog veel veranderen. Met één sneeuwdump en een paar hele koude dagen is het zo weer winters wit! 😉

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in