Nieuwsalert per mail ontvangen

Vignet Oostenrijk nu ook op A12 verplicht

Winterbanden verplicht in Oostenrijk tijdens winterse omstandigheden

© Skiinformatie

Velen zullen weten dat je, als je in Oostenrijk op de snelweg wilt rijden, een vignet moet kopen. Toch zijn er bekende stukken waar geen vignet verplicht is. Een zeer belangrijke route voor de Nederlandse wintersporter is de A12 Inntalautobahn in Tirol, Oostenrijk. Daar zal vanaf 1 december 2013 ook overal gecontroleerd worden.

In dit geval gaat het specifiek om het stukje van 6 kilometer van Kiefersfelden (staatsgrens) naar Kufstein-Süd. Daar kan sinds 1997 zonder vignet gereden worden, maar dat gaat dus vanaf 1 december 2013 veranderen. Helaas kan er niet vanuit worden gegaan, dat op zo’n klein stukje niet gecontroleerd gaat worden, want ze gaan juist in de wintermaanden extra controleren. Helaas is de boete voor het zonder vignet rijden hoger dan een vignet voor het hele jaar kost. Die kost namelijk € 80,60 en de boete is € 120. Mocht u worden aangehouden en is het niet direct mogelijk het bedrag te betalen, dan kan de boete variëren van € 300 tot € 3.000. Dat het zo hoog oploopt, zal niet zo snel gebeuren, maar het is zinvoller niet zonder vignet te rijden en veel ergernis te besparen.

Waarschijnlijk denkt u nu: ‘waar ligt Kiefersfelden en geldt deze vignetplicht ook voor mij?’ Kiefersfelden ligt in Bayern aan de A93 die in Oostenrijk de A12 wordt. Dus vanaf 1 december moet je als je het land inrijdt een vignet hebben. Dit is vooral relevant voor de wintersporters die richting Wilder Kaiser, Brixental, Brixen im Thale, Kirchberg in Tirol, St. Johann in Tirol en Kitzbühel gaan.

Mijn tip is om van te voren te kijken waar de bestemming precies ligt, om niet onverhoopt Oostenrijk in te rijden en de vakantie te beginnen met een flinke boete. Dit hele vignetverhaal kan natuurlijk door een heel simpele oplossing omzeild worden en dat is door over de Bundesstrasse te rijden, wat waarschijnlijk zeer veel mensen gaan doen. Dit kan tot grote files leiden en vooral in Kufstein, want daar is de infrastructuur er niet op voorbereid. Helemaal omdat het voor vrachtwagens ook nog eens verboden is op reiszaterdagen bij Küfstein-Süd op de snelweg te rijden.

Dit heeft tot gevolg dat het op zaterdagen in Kufstein zeer druk kan worden en dat daar rekening mee moet worden gehouden op reisdagen. Omdat de bevolking in zowel Bayern als Kufstein zeer ongelukkig zijn met de vignetplicht, wordt er geprotesteerd. Dit gaat in Tirol naar alle waarschijnlijkheid op 1 december tussen 9.00 en 13.00 uur gebeuren en dan is de snelweg ook niet open! Aan de Duitse kant is een protestactie nog niet officieel, maar zou op dezelfde dag van 10.00 tot 11.00 uur plaatsvinden. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het raadzaam daar dan niet te rijden, maar een afslag eerder te nemen.

Een Vignet Oostenrijk kan in Nederland bij de ANWB worden gekocht, natuurlijk in Duitsland in de buurt van het grensgebied bij een benzinestation en in Oostenrijk zelf. Hieronder staan een paar links, waar het ook nog kan worden nagelezen.

– ÖMATC
– Tiroler Tageszeitung
Tirol ORF

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in