Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vignet Oostenrijk 2022: nieuwe kleur en prijzen bekend

vignet oostenrijk

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Afgelopen week heeft de ASFINAG, de wegbeheerder in Oostenrijk, de prijzen en nieuwe kleur voor het vignet Oostenrijk 2022 bekendgemaakt. Net als afgelopen jaren is ook dit jaar het nieuwe vignet weer iets duurder geworden: gemiddeld betaal je zo’n 1,4% meer. En de nieuwe kleur? Het vignet voor komend jaar is knaloranje. Daar worden wij Nederlanders toch blij van? Meer informatie over het vignet Oostenrijk 2022 vind je hieronder.

Ieder jaar worden in september de prijzen en de nieuwe kleur van het vignet Oostenrijk 2022 bekendgemaakt. Dit jaar waren ze zelfs vrij vroeg, want de nieuwe prijzen zijn sinds 7 september bekend.

Het vignet Oostenrijk 2022

Als je van de Oostenrijkse snelwegen gebruik wil maken, moet je tol betalen. Dit doe je in de vorm van de aanschaf van een vignet voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Is je voertuig zwaarder, dan betaal je tol met een Go-Box. Ieder jaar krijgt de sticker een nieuwe kleur en kunnen de prijzen veranderen. Het was even wachten, maar inmiddels zijn ook de prijzen voor het vignet Oostenrijk 2022 bekendgemaakt. Net als vorig jaar, zijn ook dit jaar de prijzen iets gestegen. Met een stijging van zo’n 1,4% betaal je straks € 9,60 voor een 10-dagen vignet in plaats van € 9,50. Daarnaast zal het vignet dit jaar niet appelgroen zijn, maar knaloranje.

Prijzen

In de termijn van de verschillende vignetten is niets veranderd. Ook dit jaar kun je er een kopen voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Hierbij is het jaarvignet 14 maanden geldig: van 1 december 2021 tot 31 januari 2023. In de tabel hieronder zetten we de prijzen voor je in een overzicht.

10 dagen2 maanden1 jaar
Auto
€ 9,60€ 28,20€ 93,80
Motor
€ 5,60€ 14,10€ 37,20Hetz

Het vignet Oostenrijk 2022 is op dit moment nog niet te koop, maar is binnenkort verkrijgbaar. Heb je voor december 2021 toch een vignet nodig? Lees dan hier alles over het vignet Oostenrijk 2021.

Vignet Oostenrijk 2022 digitaal en als sticker te koop

Wil jij liever niet zo’n sticker op je autoruit plakken, dan kun je ervoor kiezen om het vignet Oostenrijk 2022 digitaal aan te schaffen. Je bestelt hem via internet of koopt hem bij een van de verkooppunten van de ÖAMTC, ARBÖ en ADAC of bij een van de geselecteerde tankstations. Een digitaal vignet wordt dan door de verkoper aan je kenteken gekoppeld. Echter, er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo geldt voor het digitale vignet een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, waardoor deze pas na 18 dagen geldig is. We zetten in dit blog alles over het digitale vignet voor je op een rijtje.

Waar is het vignet te koop?

Het vignet Oostenrijk 2022 is binnenkort op verschillende locaties te koop. In Nederland kun je ‘m bij de ANWB (€ 2,95 administratiekosten) kopen of via Vignetbestellen.nl. Daarnaast kun je ‘m ook via de website van de ASFINAG of onderweg bij een tankstation kopen. LET OP: ga je voor de stickervariant van het vignet, plak deze dan voor je de grens over gaat op je voorruit. Zo voorkom je eventuele en vooral onnodige boetes.

Vignetvrijstellingen

Sinds december 2019 geldt op een aantal snelwegtrajecten in Oostenrijk een vignetvrijstelling. Dat betekent dat je op deze trajecten geen vignet hoeft te hebben. Ideaal, want zo kun je een aantal skigebieden bereiken zonder een vignet aan te schaffen. Welke dat zijn? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in