Nieuwsalert per mail ontvangen

VIDEO: En hierom zijn skigebieden gesloten bij extreme wind

Je zal het gerust gemerkt hebben afgelopen week, het waaide. Het stormde! En niet zo’n beetje ook! Op Skiinformatie kon je lezen dat dit in de Alpen ook het geval was. Diverse skigebieden bleven dicht en dit was niet voor niets zoals je kunt zien in de onderstaande video’s…

Bizarre windsnelheden in de Franse Alpen

Diverse skigebieden in de Franse Alpen waren afgelopen week genoodzaakt om hun liften gesloten te houden. Erg vervelend wanneer je hier op wintersport bent, maar deze beslissing wordt niet zomaar genomen. Hoewel de wind in het dorp soms mee lijkt te vallen, kan deze op de hoogste toppen bizarre snelheden aannemen. In Val d’Isére werd men maandag overvallen door de storm. De pistedienst moest er aan te pas komen om skiërs van de piste te redden. Ook is er het nodige skimateriaal zoekgeraakt door de storm. De windsnelheden liepen in Val d’Isére op tot 142 km/h.

Windrecord op de l’Aiguille du Midi

Maar er werden nog veel hogere windsnelheden genoteerd dan in Val d’Isère. Op de 3842 meter hoge l’Aiguille du Midi bij Chamonix sneuvelde het windrecord. Hier werd een windsnelheid gemeten van maar liefst 244 km/h! Ook in Chamrousse (203 km/h) en Villard de Lans (145 km/h) werden extreem hoge snelheden gemeten.

Wegafsluitingen en omgevallen bomen

Dergelijke windsnelheden zijn vanzelfsprekend niet zonder gevolgen. Niet alleen diverse skigebieden werden gesloten, maar ook dorpen raakten van de buitenwereld afgesloten wegens omgevallen bomen. De Col du Lautaret, de belangrijkste verbinding tussen de Oisans en Briançon, was enige tijd niet begaanbaar voor verkeer.

Ook Oostenrijk heeft te maken met storm

Stormgevaar in Oostenrijkse skigebieden

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in