Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Veilig op de piste met de 10 FIS pisteregels

De FIS  pisteregels tijdens het skien of snowboarden zijn heel simpel. Maar vaak weet niet iedereen wat ze nou precies inhouden en wat wel en niet mag. Het is de bedoeling dat we dit jaar weer heelhuids thuis komen na een geweldige wintersport vakantie. Daarom zetten wij hier nog even op een rijtje wat de belangrijkste regels zijn die op de piste gelden, de FIS pisteregels.

1. Rekening houden met anderen.
Iedere skiër of snowboarder moet zich zo gedragen dat hij/zij niemand in gevaar brengt of schade toebrengt.

2. Beheers je snelheid en ski/ snowboard stijl.
Iedere skiër/snowboarder moet ten alle tijden kunnen stoppen of uitwijken. Daarom moet je je snelheid en wijze van skiën/snowboarden aanpassen aan je vaardigheid, de conditie van de piste, de drukte en de weersomstandigheden.

3. Keuze van het spoor.
De van achter komende skiër/snowboarder moet zo zijn spoor kiezen dat hij anderen niet gevaar brengt.

4. Inhalen
Inhalen mag van alle kanten, alleen op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn beweging belemmerd wordt.

5. Invoegen en verder skiën/snowboarden.
Iedere wintersport die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan bewust zijn dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.

6. Smalle plaatsen.
Iedere wintersporter moet het vermijden om zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste stil te staan. Wanneer je gevallen bent maak je de plek zo snel mogelijk vrij. Mocht je iemand zien die op een onoverzichtelijke plek ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen.

7. Klimmen en lopen
Iedere wintersporter die klimt of te voet afdaalt moet dit aan de zijkant van de piste doen. Let op dat je bij kruisingen goed zichtbaar bent.

8. Letten op waarschuwingsborden. 
Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen. Ook opmerkingen van het veiligheidspersoneel moet direct in acht worden genomen. Het is (ook) voor je eigen veiligheid!

9. Verlenen van hulp.
Bij een ongeval dient iedereen hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst wordt gewaarschuwd en verleen zelf eventueel eerste hulp. Het gebied waar het slachtoffer gevallen is moet goed zichtbaar zijn voor alle andere wintersporters, dus zet het af of laat het afzetten.

10. Legitimatieplicht.
Alle wintersporters moeten zich kunnen legitimeren op de piste.

Wanneer er een ongeval plaatsvindt en het is jouw schuld omdat je je niet aan de FIS pisteregels heb gehouden, kan het slachtoffer je aansprakelijk stellen voor de schade die hij/zij heeft opgelopen. Deze FIS pisteregels staan op bijna iedere pistekaart. Ben je de regels vergeten? Ga op zoek naar de dichtstbijzijnde skilift of vraag aan het skigebied personeel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in