Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Vanaf vrijdag heel veel sneeuw in de Alpenlanden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Oh yes! Eindelijk berichten waar ons wintersporthart sneller van gaat kloppen. Iets te laat misschien voor alle voorjaarsvakantiegangers, maar wel ontzettend fijn voor iedereen die daarna op wintersport gaat. Vandaag en morgen is het nog even flink warm in de Alpenlanden, maar dat is gelukkig van korte duur. Een actief koufront en complex lagedruksysteem brengen op vrijdag een flinke bak met sneeuw naar de Alpenlanden.

Heerlijk laagje verse sneeuw

Gisterochtend werden veel wintersporters wakker met een laagje verse sneeuw. Aan de noordkant is zo’n 20 tot 30 cm gevallen en daarbij kwam de sneeuwgrens rond 1000-1700 meter hoogte uit. In een aantal skidorpen is zelfs onder 1000 meter hoogte wat sneeuw gevallen. Zoals je gisteren al in de live update kon zien, heeft dat de hoger gelegen pistes goed gedaan.

Nog even genieten van de zon…

Inmiddels wordt er dankzij een westelijke stroming opnieuw zachte oceaanlucht aangevoerd naar de Alpenlanden. De zon schijnt in veel skigebieden volop, al trekt er zo nu en dan wel wat hoge tot middelhoge bewolking voorbij. Die bewolking is in de ene regio hardnekkiger dan in de andere regio. Het is met temperaturen tussen -1 °C en +7 °C op 2000 meter hoogte wederom vrij mild. Lang genieten van de zon is er niet bij. In de loop van de middag trekt er vanuit het westen meer bewolking aan. In het westen van Zwitserland en in de Franse Alpen valt vanaf dan de eerste neerslag bij een sneeuwgrens rond 1500-1700 meter hoogte. Dit neerslaggebied bereikt de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg op z’n vroegst aan het einde van de middag.

Donderdag storm en regen

Aan de voorzijde van een prominent Noord-Atlantisch lagedruksysteem moeten we eerst nog een paar mindere omstandigheden overwinnen. Voordat het gaat dumpen komt er eerst nog een bak met regen in Frankrijk en Zwitserland. Vanwege de zachte lucht komt de sneeuwgrens in de West-Alpen tussen 1700 en 2200 meter hoogte te liggen. Bovendien trekt een stevige zuidwestenwind aan, met windstoten van meer dan 100 km/u. In Oostenrijk ontstaat op dat moment een föhnwind. Hier blijft het grotendeels droog op donderdag, maar het kwik stijgt wel naar ruim 15 °C in de dalen. In föhngevoelige dalen komen zware windstoten voor. Houd dus goed de actuele status van de skiliften in de gaten. Tegelijkertijd ontstaat er in Italië een südstau, welke de weeromslag inleid.

Sneeuwvrijdag

En dan vrijdag… Het moment waar we allemaal naar uitkijken: de februaridump! Lang blijft het niet warm, aangezien een actief koufront zich aandient in de nacht naar vrijdag. Binnen dit front ontwikkelt een complex lagedruksysteem dat voor heel veel sneeuw gaat zorgen. Al snel daalt de sneeuwgrens naar 1000 meter hoogte en in de loop van de dag komt die nog lager uit. Ben je op dit moment op wintersport? Dan kun je rekening houden met een sneeuwrijke vrijdag, waarbij winterse neerslag aan een stuk door uit de hemel komt. De hoeveelheden wisselen sterk. Zo kan er in de Franse en Zwitserse West-Alpen 30 tot 40 cm sneeuw vallen, maar in de Zuid-Alpen wel een meter tot anderhalve meter. Bijvoorbeeld in het Oostenrijkse Nassfeld, waar ruim 120 cm op de planning staat. Aan de Noordkant van de Alpenhoofdkam, onder andere in het noordoosten van Zwitserland, Tirol en Beieren valt 30 tot 50 cm. In Gerlos is bijvoorbeeld ruim 40 cm sneeuw voorspeld, op de Hintertuxer 59 cm en in Davos Klosters 30 cm.

Nog meer sneeuw in het weekend

Na vrijdag is het nog niet gedaan met het winterse weerbeeld. Het blijft ook in het weekend koud, wat onder andere te danken is aan het lagedrukgebied met vochtige luchtmassa’s Op zaterdag is de zon iets vaker te zien, al kan er ook nog wat sneeuw vallen. Nog meer van dat witte spul valt op zondag en zaterdag. In Les Deux Alpes staat de teller inmiddels op 75 cm. Zorg ervoor dat je een setje sneeuwkettingen bij de hand hebt als je in de auto stapt. Ook in de dalen kan het weer winters wit worden.

Ook een minibeetje sneeuw in Winterberg

Dichter bij huis kunnen we vanaf vrijdag mogelijke ook een kleine vlok sneeuw verwachten. Op dit moment is het dankzij een sterke westelijke stroming ontzettend mild in het Sauerland. Er valt vandaag al wat regen, maar morgen wordt het helemaal een natte boel. Bovendien gaat de westenwind dan stormachtig waaien. In de nacht naar vrijdag passeert een koudfront de regio. Het koelt weer wat af en vanaf 600 meter hoogte kan een kleine vlok sneeuw/natte sneeuw vallen. De wind neemt in kracht af, maar blijft uit het westen waaien. Hierdoor kan het dus niet volle bak afkoelen in Winterberg en Willingen. Zaterdag wordt een wisselvallige dag met zowel regen als sneeuw en ook op zondag kan er een vlok sneeuw vallen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in