Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Unieke beelden van de lawinedienst uit Chamonix

Wintersportredacteur

Je hebt ze vast weleens gehoord op wintersport. Van die harde knallen, hoog in de bergen. En dan vooral als er flink wat verse sneeuw gevallen is. Dat is de lawinedienst die lawines gecontroleerd af laat gaan, zodat iedereen die dag weer veilig van de pistes kan genieten. Om dit te kunnen doen, maakt de lawinedienst van Chamonix gebruik van een speciaal systeem en daar zijn indrukwekkende dronebeelden van gemaakt.

Lawines gecontroleerd af laten gaan

Lawines hebben door de jaren heen ontzettend veel schade aangericht. Om ervoor te zorgen dat een lawine niet ineens spontaan over een geopende piste dendert, triggert de lawinedienst deze lawines zelf. Hier zijn verschillende technieken voor en deze mogen alleen worden uitgevoerd door personen die hier een speciale opleiding voor hebben gedaan. In veel gevallen maakt men gebruik van explosieven.

DaisyBell

De lawinedienst van Chamonix werkt onder andere met het systeem van DaisyBell. Een mobiel apparaat van wel 500 kilo zwaar (inclusief gasflessen), dat met een 15 tot 30 meter lange kabel is bevestigd aan de onderkant van een helikopter. De combinatie van zuurstof en waterstof zorgt ervoor dat de bestuurder van de helikopter een gasexplosie in het systeem kan veroorzaken als deze op ongeveer 1,5 tot 2 meter boven het lawinegebied hangt. De explosie resulteert in een drukgolf die onder het sneeuwdek komt en vervolgens de lawine veroorzaakt.

Ideaal aan dit systeem is dat je er eenvoudig mee op onbereikbare plekken kunt komen, zonder dat je daarmee het explosieteam in gevaar brengt. Mits de omstandigheden goed genoeg zijn om uit te vliegen natuurlijk. In onderstaande video kun je het effect van DaisyBell bekijken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in