Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

TITLIS 3020: alles over het goedgekeurde project

© Titlis Bergbahnen

Wintersportredacteur

Er zijn grootse plannen in het Zwitserse skigebied Engelberg-Titlis. Onder de naam TITLIS 3020 beginnen binnenkort bouwwerkzaamheden in het skigebied op de Klein Titlis (3028 meter). Het project omvat niet alleen de nieuwbouw van een bergstation, maar ook de uitbreiding van de toren, een tunnel tussen de diverse gebouwen en nog een lift. Dit is alles wat we tot nu toe weten!

Goedkeuring project TITLIS 3020

Dit hele project is bedacht door twee architecten uit Basel, Herzog en de Meuron. Samen zijn ze de afgelopen vijf jaar bezig geweest om te plannen en om goedkeuring voor TITILIS 3020 te krijgen. Nu is het eindelijk gelukt! Gisteren heeft de raad van bestuur van Titlis Bergbahnen het project een ‘go’ gegeven en ook de benodigde vergunningen zijn bemachtigd. Alleen de vergunning voor de bouw van het nieuwe bergstation (die in 2025 van start gaat) is nog niet binnen. Deze laatste vergunning is volgens de autoriteiten wel al verzekerd, dit is alleen nog niet officieel.

Doel van TITLIS 3020

Het doel van TITLIS 3020 is om de toekomst voor het skigebied ook in de zomer te verzekeren. Engelberg-Titlis moet een bestemming worden voor het hele jaar door, op dit moment ligt de focus nog vooral op de winter. Met de nieuwe elementen wordt het skigebied nationaal en internationaal een aantrekkelijke bestemming. Duurzaamheid speelt ook een rol in het nieuwe project. De uitstoot en energiebehoefte van de vernieuwde gebouwen is namelijk verlaagd en er wordt gebruikgemaakt van bestaande bronnen.

Lees hier meer over de voordelen van dit project

Wanneer gaat de bouw van start?

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van Titlis Bergbahnen beginnen volgende week de eerste werkzaamheden in het gebied. Dit zijn opbouw- en voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van nieuwe garages voor alle sneeuwruimers als deelproject van de bouw van de toren. De werkzaamheden rondom TITLIS 3020 zullen uiterlijk in 2029 klaar zijn. Er zal dus zeker zes jaar gebouwd worden in het skigebied.

Onderdelen van het project TITLIS 3020

Vernieuwing van de toren

De toren op 3000 meter wordt het pronkstuk van het hele project in Engelberg-Titlis. Het is niet zomaar een toren, want dit wordt ook een restaurant, bar en lounge. Het liggende kruis net boven de helft van de toren maakt dit mogelijk. In totaal kunnen er in de toekomst 330 mensen plaatsnemen in de toren, verdeeld over twee verdiepingen. Het bestaande terras met prachtig uitzicht wordt uitgebreid tot een groter terras voor de bezoekers. Door de verbouwing krijgt de hele toren een nieuwe, opvallende en meer moderne look. Ondergronds is de toren verbonden door een tunnel met het nieuwe bergstation. Zo kun je in alle weersomstandigheden de toren veilig bereiken. Aan de noordkant komt ook een garage voor sneeuwruimers.

Verbouwing bergstation

Het bestaande bergstation op de Klein Titlis wordt vernieuwd in dezelfde stijl als de toren. Ook komt er op de bovenverdieping van het bergstation een nieuw restaurant met zelfbediening. Hier beschikt men in de toekomst over 600 zitplaatsen. De huidige lift Titlis Rotair blijft bestaan, deze is straks aangesloten op het nieuwe bergstation.

Nog een nieuwe lift

Parallel aan de Rotair lift wordt nog een nieuwe lift gebouwd. Dit bergstation komt net onder de Klein Titlis op 2990 meter hoogte. Dit is ongeveer 70 meter van het nieuwe bergstation van de Titlis Rotair. Het dalstation van de nieuwe lift komt op 2400 meter hoogte. Architectonisch sluit dit gebouw aan bij de andere nieuwe elementen van TITLIS 3020. Het nieuwe bergstation is ondergronds verbonden met het nieuwe bergstation van de Rotair en de toren.

Tunnel

Ondergronds worden alle nieuwe elementen van TITLIS 3020 met elkaar verbonden.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in