Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tips voor meer adrenaline én kou: ijsduiken en ijsklimmen in Oostenrijk

IJsklimmen in Oostenrijk

© Gasteinertal Tourismus

Wintersportredacteur

Heb je na het skiën of snowboarden nog steeds energie over en ben je nog op zoek naar een leuke activiteit waar je gegarandeerd een adrenalinekick van krijgt? Probeer dan eens ijsduiken of ijsklimmen. Als je tegen de kou kunt tenminste. Lees in dit artikel tips voor de spectaculaire sporten ijsduiken en ijsklimmen in Oostenrijk.

De ijssport

IJsduiken en ijsklimmen zijn erg unieke sporten die je niet overal zomaar kunt doen. De natuurlijke ijsvlaktes van Oostenrijk zijn ideaal om deze sporten te beoefenen. Bij de sport ijsklimmen klim je, zoals de naam al zegt omhoog langs een ijswand, welke kunnen variëren van 15 tot 100 meter hoogte. Dankzij stijgijzers en stijlbijlen heb je houvast in het ijs. En uiteraard zit je vast aan een touw. De naam ijsduiken geeft eigenlijk al een beetje weg wat de sport is. Bij deze activiteit gaat een ijsduiker via een wrak of bijt onder het wateroppervlak, met allerlei apparatuur. De sport is ontzettend spectaculair en de duiker beleefd prachtige uitzichten onder water.

IJsklimmen in Oostenrijk

Oostenrijk kent ontzettend veel locaties waar je kunt ijsklimmen, van natuurlijke watervallen tot ontzettend hoge ijstorens. Kies je voor ijsklimmen op een natuurlijke waterval of op een ijstoren?

Ijsklimmen Oostenrijk
© Almdorf Sankt Johann

IJsklimmen op natuurlijke watervallen in Oostenrijk

In Tirol vind je erg veel natuurlijke watervallen waar je fantastisch kunt ijsklimmen. In het Pitztal kun je bijvoorbeeld op een hoogte van 2800 meter de ijsarena rotseren. Maar ook in het Öztal en Kaunertal vind je prachtige locaties voor ijsklimmen. En als je tijdens je wintersport in Tirol nog steeds niet genoeg gehad hebt, kun je ook nog de watervallen proberen van Pustertal in Osttirol of Finkenberg in het Zillertal. Maar ook in de deelstaat Karinthië zijn goede ijsklimlocaties te vinden. Het Maltatal is hier bijvoorbeeld een erg goede plek. De meeste watervallen zijn onder de juiste condities gemakkelijk bereikbaar, en de watervallen zijn ontzettend veelzijdig. Ook in het nationale-park-regio Hohe Tauern vind je veel mogelijkheden voor beginners en gevorderden. Tenslotte is er ook een prachtige locatie in het SalzburgerLand, de Sigmund-Thunn-Klamm.

IJsklimmen op ijstorens

De liefhebber van ijstorens beklimmen moet echt in het Salzburgerland zijn. Hier vind je ontzettend avontuurlijke kunstmatige ijstorens. In Uttendorf am Weißee vind je de perfecte plek om de sport op een gecontroleerde manier te leren kennen. Maar ook op het einde van het Raurisertal, bij de Kolm Saigurn, zijn indrukwekkende ijsklimlocaties te vinden. Beginners zullen vooral genieteen bij het Naturfreundehaus. Ook het Giasertal is een prachtige locatie voor de sport, hier vind je veel routes voor verschillende moeilijkheidsgraden.

Voralberg en Steiermark

Tijdens de ijsklimweek in Steiermark klim je met Alpinschule NoLimit in Bruck a/d Mur op bevroren watervallen. Samen met de berggids en een vriend of familielid vorm je een bergteam. Hierbij klim je echter niet alleen op watervallen, ook op pittige ijscouloirs en Alpenwanden, die deels uit rotsen en ijs bestaan. In Voralberg heb je meerdere locaties voor het ijsklimmen. Zo is er een prachtige klimtuin die wordt beheerd door Alpincenter Lech, welke open is van 15.30 uur tot 17.30 uur. Uitrusting kun je ter plekke huren. Daarnaast kun je in het Klostertal klimmen op de bevroren watervallen van de Fallbach en Brandnertal.

IJsduiken

De sport ijsduiken doe je altijd in een groepje, onder leiding van een expert. Hieronder staan een aantal locaties aangegeven waar je kunt ijsduiken is Oostenrijk. De volgorde hiervoor gaat van ondiep naar steeds dieper.

  • In de Traunsee vind je een spannende en ontzettend veelzijdige duikplek. Daarnaast kun je hier ook je duikkennis testen.
  • De Neufelder See in Karintië is zeer geliefd in de ijsduikwereld, en niet voor niks. Hier vind je een prachtige, maar vreemde en bizarre onderwaterwereld.
  • IJsduiken is alleen mogelijk met een duikschool in de Lechausee. Je gaat tot een diepte van 6 meter, en het meer is zo helder dat je de overkant kunt zien.
  • In de Samaranger See & Fernsteinsee duik je tot 16 meter diep en er geldt een algemeen duikverbod. Wil je toch duiken in deze meren, dan zul je minimaal 2 nachten in hotel Schloß moeten overnachten. Alleen zo krijg je toegang tot de prachtige meren waar je tot wel 60 meter ver kunt kijken.
  • De Urisee vriest al in de eerste week van januari dicht en dan kun je tot maart genieten van de prachtige sport. Met als absoluut hoogtepunt de duik die wel 36 meter diep gaat, de Urifalle.
  • Als de Erlaufsee in Steiermark dichtvriest, is het de perfecte locatie voor ijsduiken. Het water kun je drinken, en je kunt duiken tot wel 38 meter diep.
  • Duiken in de Grundlsee kan tot wel 68 meter diep. De Grundlsee is het grootste meer van Steiermark, en is smaragdgroen. De beste duikplekken bij dit meer vind je bij de rotsen van het onderwaterhuis en bij de duikplekken voor Gasthaus Rostiger Anker.
  • Ook duiken in de Mondsee is fantastisch. Wanneer de inhammen dichtvriezen kun je ook in de Mondsee tot wel 68 meter diep duiken.
  • Bij de Weißensee vind je de grootste natuurlijke ijsvlakte van heel Europa, het ijs kan wel 40cm dik worden. Duiken kan tot wel 99 meter diep. Tijdens het duiken heb je een helder zicht over de prachtige Weißensee.
  • Nergens anders in Oostenrijk kan je zo diep duiken als in de Hallstätter See. Hier duik je tot wel 125 meter diep! Breng dus genoeg zuurstof mee. Je vindt het meer aan de noordkant van Dachstein, en er zijn in totaal zes duikzones vastgesteld.
IJsduiken Oostenrijk
© Oostenrijks Toeristenburo / Aichinger

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in