Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

12 tips voor de perfecte skischoen op maat

© Skiinformatie

Master bootfitter & eigenaar VS Sport

Wie droomt er niet van een skischoen op maat met het comfort van een pantoffel? En die tegelijkertijd ook de broodnodige steun en grip biedt tijdens het skiën. De perfecte skischoen sluit aan bij je skistijl en skiniveau en moet een hele dag zonder pijn te dragen zijn. Tot voor een aantal jaren werden pijn en een oncomfortabel gevoel tijdens het skiën nog geaccepteerd. Alleen als je veel geld over had voor skischoenen kon je ze op maat laten maken. Dit is door de jaren heen wel veranderd, want tegenwoordig zijn er Bootfitters die de skischoenen precies op maat kunnen maken. Hierbij 12 tips waar je op moet letten bij de aankoop van een perfecte skischoen op maat.

Gelukkig wordt er vandaag de dag een ware concurrentiestrijd onder de skischoenmerken gevoerd. Iedereen probeert skischoenen van technieken en oplossingen te voorzien, zodat de schoenen voor een relatief lage prijs te personaliseren zijn. Natuurlijk zullen skischoenen nooit aanvoelen als een paar superdeluxe sportschoenen, maar met de komst van de skischoen op maat kom je in ieder geval een heel eind.

1. In welke staat is je skischoen?

Skischoenen die niet goed passen of (te) oud zijn, kunnen een mooie wintersportvakantie letterlijk verpesten. Het is natuurlijk zonde om tijdens je vakantie alle sportzaken af te zoeken naar de juiste skischoen.

Bij skischoenen die ouder zijn dan 10-15 jaar mag je jezelf echt afvragen of ze nog voldoen én veilig zijn! De kunststoffen worden namelijk poreus en harden uit. Je zal niet de eerste zijn waarbij de skischoenen midden op de piste uit elkaar spatten. Pijnlijke, te ruime of gewoon slecht passende skischoenen is natuurlijk het laatste wat je wilt op skivakantie. Een investering in een paar goede op maat gemaakte skischoenen verdient zich al heel snel terug. Je techniek gaat erop vooruit, je wordt minder snel moe en je hebt lekkere warme voeten.

Tijdens mijn werk als bootfitter hoor ik dan ook de leukste en mooiste dingen als de job goed gelukt is. Zoals:
– “Ik wist niet dat ik kon skiën.”
– “Mijn dochter belde geëmotioneerd op dat ze eindelijk skischoenen had zonder pijn.”
– “Ik ben zelfs een zwarte piste zonder problemen afgekomen.”

2. Waar moet je beginnen?

Meestal begint de speurtocht online. Je gooit er wat zoektermen tegenaan en je krijgt een scala aan zoekresultaten. Het internet staat natuurlijk vol met informatie, reviews en testen over skischoenen waardoor het lastig is om het kaf van het koren te scheiden. Een skischoen via internet kopen is Russisch roulette. De materie is te complex. Je kan niet afgaan op wat Piet of Klaas zegt. In mijn winkel krijg ik bijvoorbeeld klanten die een bepaalde skischoen willen die ze hebben uitgezocht op internet. Dan blijkt in bijna alle gevallen dat ze toch een ander merk/type nodig hebben.

Overigens is het wel fijn voor mij als bootfitter als klanten zich vooraf georiënteerd hebben op internet. Ik hoef dan minder uit te leggen en men heeft al een soort verwachtingspatroon. Let wel op of de informatie op internet ook echt klopt en de reviews echt zijn. Op wintersportfora staat een hoop zin maar ook zeker veel onzin. Om een goede bootfitter te worden heb je minimaal 10 jaar ervaring en veel kennis nodig en dan nog ben je niet uitgeleerd. Dus reken maar uit.

Om goede kwalitatieve informatie over skischoenen (op maat) te krijgen zit er maar een ding op: het vinden van de juiste persoon in de juiste winkel. Een goede skischoenverkoper of bootfitter is hier de oplossing.

3. Factor tijd

Misschien is dit wel het belangrijkste onderdeel bij het kopen van skischoenen op maat. Jij en de skischoenwinkel zullen de tijd moeten nemen om te zorgen dat er zich geen onaangename verrassingen voordoen op je skivakantie. Na aankoop moet je het advies krijgen om ze minimaal een keer in een skihal met echte sneeuw (en dus koude omstandigheden) uit te proberen. Hierdoor kom je er direct achter of er nog dingen zijn die aangepast moeten worden. Maar ook of je de juiste maat hebt. Een periode van 3 tot 6 weken is hier meestal toereikend voor.

4. Temperatuurverschillen

Houd er verder nog rekening mee dat skischoenen een stuk stijver kunnen zijn op de piste dan in de winkel door het grote temperatuurverschil. Dit geldt vooral bij oudere types skischoenen. Er worden tegenwoordig steeds meer kunststoffen ontwikkeld die een redelijke temperatuursgelijkheid hebben. Vraag hierom in de winkel.

5. Skistijl

Neem een skischoen die bij je skistijl past. Kies je voor een race-, performance-, sport of comfortskischoen? Race skischoenen zijn vaak hard, koud en spartaans. Niet ideaal als je toch niet van plan ben om aan een World Cup-wedstrijd mee te doen. Ga dan voor een goede performance skischoen in een hoge stijfheid.

Een sportskischoen is eigenlijk het meest geschikt voor de gemiddelde NL-skier. Neem echter geen stijfheid onder de 100, omdat dan de kunststoffen en binnenschoenen kwalitatief een stuk minder zijn.

Comfort skischoenen zijn ruim van opzet en kunnen ideaal zijn als je een rustige skiër bent met wat bredere voeten/kuiten.

Over- of onderschat jezelf niet. Mijn ervaring is dat vrouwen zichzelf onderschatten en mannen (zoals ik ?) zichzelf vaak overschatten.

6. De juiste maat skischoen

Dit is natuurlijk een inkopper, maar zoveel mensen hebben skischoenen die één tot zelfs drie maten te groot zijn. Dit is overigens één van de grootste veroorzakers van klachten bij skischoenen. De juiste skischoenmaat wordt bepaald door een gedegen voetanalyse en een schaalmeting. Bij een schaalmeting ga je met de blote voet in de schaal zonder binnenschoen staan en kijk je naar de afstand tussen de hiel tot de schaal. Hierin zijn 3 mogelijkheden: comfortmaat, sportmaat en racemaat. Je specialist bepaalt de maat.

7. Pasgarantie

Vraag altijd hoe het zit met de pasgarantie. Zijn er bijvoorbeeld kosten aan verbonden als de skischoenen nog aanpassingen nodig hebben? Of wat gebeurt er als de skischoenen toch niet goed blijken te zitten? Overleg altijd over de mogelijkheden.

8. Skischoenen in halve maten bestaan niet

Het grootste geheim is dat skischoenen alleen in hele maten geproduceerd worden. Iedereen die anders beweert kan niet serieus genomen worden. Skischoenen blijven hierdoor betaalbaar omdat er anders twee keer zoveel mallen gemaakt moeten worden. De halve maat wordt gecreëerd door de dikte van het standaard inlegzooltje. Halve maten kunnen dus alleen gemaakt worden door de bootfitter of skischoenverkoper zelf. Ze doen dit door middel van zooltjes of door een lengtestretch van schaal en/of binnenschoen.

9. Voetbedden

De standaard zooltjes van je skischoen voldoen niet om je voet 3 á 4 uur lang in een gefixeerde positie te ondersteunen. Je voeten zakken uit en zorgen daardoor voor een breed scala aan klachten. Denk aan vermoeidheid, kramp onder de voetboog, pijnlijk gevoel onder de bal van de voet, tintelende voorvoeten, pijn aan achilleshiel, zere enkels, koude voeten en nog veel meer. Er zijn tegenwoordig veel betaalbare oplossingen voor zooltjes op maat, ook hierbij zijn een goed advies en een gedegen voetanalyse van groot belang.

10. Clip je skischoenen op de juiste manier vast

Oftewel clipmanagement. Kent u het probleem? ‘s Ochtends hoeven de schnallen/clips veel minder vast dan ‘s middags. Dit kan erop duiden dat je te grote skischoenen hebt. Als de schnal op het laatste inhammetje zit dan worden de skischoenschalen te veel naar binnen gedrukt. Hierdoor ontstaan klachten zoals koude en tintelende (dove) voeten.

Indien je voor het eerst echt goede skischoenen op maat hebt dan moet je aanleren om ze niet zo strak te doen als je gewend was. Werk vooral met de micro tuning. Bijna alle kwalitatieve skischoenen hebben dat tegenwoordig. Fijn afstemmen doe je door de clip naar links (verlengen) of rechts (verkorten) te draaien tot je de juiste afstemming hebt. Vooral de clips die op de voeten zitten zijn belangrijk. De clips staan goed afgesteld als je met de duim een lichte tegenstand voelt bij het dichtdoen.

Jouw bootfitter kan voordoen wat de best manier is om ze vast te maken.

skischoenen

11. Zie de risico’s in van online kopen

Iedere voet is anders. Dus de kans op slagen in het vinden van een goed passende tweedehands skischoen die aansluit bij je voeten, stijl en techniek is praktisch nihil. Gedragen skischoenen zitten ook vaak vol bacteriën die alleen met een ozonbehandeling te verwijderen zijn. Verder moeten er nog vaak aanpassingen gedaan worden waarvoor je dan extra moet betalen.

12. Wees voorbereid!

Voordat je naar een skiwinkel gaat om skischoenen te passen zijn er nog dingen waar je rekening mee moet houden.

  • Knip je nagels en verzorg je voeten. Een goede bootfitter zal je namelijk vragen of je je sokken uit wil doen om de voet beter te kunnen analyseren. Bij het passen kan nagellengte invloed hebben op de maat!
  • Draag geen skinny jeans. Deze kunnen niet ver genoeg omhoog om het onderbeen volledig vrij te geven voor analyse- en pasdoeleinden.
  • Neem je eigen skisokken, oude skischoenen en eventueel je orthopedische zooltjes mee.
  • Wees eerlijk in je informatie en overdrijf niet (heren) of wees niet te bescheiden (dames). Zeg bijvoorbeeld niet dat je een wedstrijdskiër bent terwijl je nog nooit een slalom hebt gezien. Of dat je rustig skiet maar stiekem als een soort Lindsey Vonn de pistes afknalt.
  • Geef een goede omschrijvingen van je klachten of problemen bij je vorige skischoenen of stel de bootfitter op de hoogte als je medische issues hebt die van invloed kunnen zijn. Dan kan een bootfitter hier rekening mee houden.

Leo Verzijl is master bootfitter en eigenaar van VS-sport in Gouda. Als expert schrijft hij regelmatig over skischoen gerelateerde onderwerpen op Skiinformatie.nl. Heb je nog vragen, wil je meer weten of wil je een afspraak maken? Bekijk dan de website van VS Sport en maak een afspraak.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in