Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie

Tips om zelf je ski’s of snowboard te slijpen

Wintersportredacteur

Het slijpen van je ski’s of snowboard is minstens net zo belangrijk als het waxen. Van botte kanten wordt namelijk geen enkele wintersporter vrolijk! Lees snel verder voor de beste tips om zelf je ski’s of snowboard te slijpen.

Voordelen van zelf je ski’s of snowboard slijpen

De staalkanten van je ski’s of snowboard zijn van essentieel belang. Ze zorgen ervoor dat je houvast hebt op een helling en dat je mooie bochten kunt insnijden. Na een week wintersporten is er vaak nog maar 40% van de oorspronkelijke scherpte over. Daarom is het belangrijk om na afloop je ski’s of snowboard te laten slijpen. Dat kun je laten doen, maar je kunt het ook zelf doen. De voordelen zetten we voor je op een rijtje.

1. Zelf de hoek bepalen

Wanneer je je ski’s of snowboard naar een wintersportwinkel of verhuur wegbrengt voor onderhoud, kun je vaak niet kiezen in welke hoek je de kanten geslepen wilt hebben. Veel wintersporters hebben dan ook geen idee dat de kanten in verschillende hoeken geslepen kunnen worden. Hoe scherper de hoek, hoe meer grip je in de sneeuw hebt. De hoek die je kiest bij het slijpen, zal tussen de 85 en 90 graden liggen. Deze is afhankelijk van je niveau en skistijl. Zo zal de sportievere skiër een scherpere kant willen, dan een beginnende skiër.

2. Kanten gaan langer mee

Wanneer je zelf de kanten van je ski’s of snowboard slijpt, gaan deze langer mee. Dat komt omdat er bij de wintersportwinkel machinaal geslepen wordt. De machine houdt geen rekening met de huidige staat van de staalkant. Dat betekent dat er steeds een redelijke hoeveelheid van de staalkant word weg geslepen.

Wanneer je zelf je ski’s of snowboard slijpt, kun je rekening houden met de huidige staat van de kant. Is deze onwijs bot? Dan zul je wat meer staalkant moeten wegslijpen. Is de kant net niet meer scherp, maar ook niet super bot? Dan kun je de staalkant oppoetsen met een diamantvijl. Je schaaft hierbij weinig staalkant weg, maar brengt de kant wel weer in topconditie.

3. Je bespaart geld

Na iedere wintersportweek moet je jouw ski’s of snowboard wegbrengen voor onderhoud. Dit kost je, afhankelijk van het type onderhoud, al snel 30 euro per paar voor waxen en slijpen.

Je kunt het benodigde materiaal voor zowel slijpen als waxen zelf aanschaffen vanaf € 90,-. Wij raden een iets uitgebreider pakket aan, dan ben je € 160,- kwijt. Met deze set kun je ongeveer 16 paar ski’s of snowboards onderhouden. Je moet alleen tussentijds een extra blok wax aanschaffen. Na die 16 onderhoudsbeurten hoef je enkel een paar versleten materialen te vervangen. Daarna kun je weer een hele tijd door.

Omgerekend kost zelf je ski’s of snowboard waxen (uitgaande van een pakket van € 160,-) dus ongeveer € 10,- per paar. Je bespaart dus € 20,- per paar! Onderhoud je ook nog het materiaal van bijvoorbeeld je partner, dan gaat het helemaal rap.

Koop je eigen set met kortingscode SKIINFORMATIE en krijg 15% korting!

In 12 stappen zelf je ski’s of snowboard slijpen

Veel mensen denken dat zelf je ski’s slijpen onwijs lastig is en alleen de pro’s dit kunnen. Dat is onzin, iedereen kan het, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Ben je nou bang om iets verkeerd te doen? Dan kun je ervoor kiezen om bij de lokale skischool of wintersportwinkel een cursus te volgen. Deze zijn vaak gratis of tegen een kleine bijdrage. Echter redden de meeste wintersporters het met onderstaande instructievideo en het stappenplan van VOLA.

 1. Trek de handschoenen aan.
 2. Zorg dat de ski’s of het snowboard goed droog zijn.
 3. Zet de ski’s bovenop de klemmenset. Haak de elastieken om de skistopper en over de achterkant van de binding.
 4. Zet je ski of snowboard in de buitenste twee klemmen met de staalkant omhoog.
 5. Voel langs de kant of er bramen zijn. Mochten er bramen zijn, dan voel je dat doordat er kleine haaltjes in de staalkant zitten. De staalkant voelt niet glad. Om de bramen weg te halen, gebruik je diamantvijl 200 of 400.
 6. Haal zo nodig met de Edge Tool een klein laagje van de zijkant van de ski weg. Dit kan de kunststoflaag of de kunststof- en metalen laag zijn. Hierdoor komt de kant goed vrij te liggen om te slijpen. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je niet de juiste hoek krijgt, namelijk groter dan 90 graden.
 7. Stel met de kantenslijper de juiste hoek in. De meest voorkomende hoeken zijn 88° en 89°. Bepaal de hoek aan de hand van je niveau en skistijl. Zet daarna de gewenste vijl op de juiste hoek en klem deze goed vast zodat de vijl niet weg kan glijden.
 8. Markeer met een viltstift op verschillende plekken van de staalkant een streepje, zo kun je controleren of de staalkant voldoende geslepen wordt.
 9. Zet de hoek tegen het belag, waardoor de vijl op de staalkant ligt. De andere hand komt stevig op de vijl te liggen. Haal de vijl langs de staalkant en werk van voor naar achteren. Zorg voor lange, gelijkmatige halen. Zorg met slijpen dat je niet alleen naar beneden, maar vooral ook tegen het belag aandrukt. Zo kan de vijl niet van de kant afglijden.
 10. Voel tussendoor of de staalkant scherper wordt. Dit kun je testen door bijvoorbeeld je nagel voorzichtig over de staalkant te schaven. Als er kalk van je nagel achter de kant blijft hangen, is de ski scherp genoeg. Vergeet niet tussendoor het schaafsel van de staalkant weg te halen. Zo glijdt je kantenslijper niet weg.
 11. Voor de ultieme afwerking kun je diamantvijl 600 nog even langs de staalkant halen. Dit om de allerlaatste bramen weg te slijpen. Eerst aan de onderkant, daarna de zijkant van de staalkant.
 12. De ski slijp je van voor naar achter helemaal scherp. Daar waar de ski aan de voorkant en achterkant ombuigt, moet je de ski nog afbotten door middel van een wettstone. Met dit blokje zorg je ervoor dat je ski of snowboard op de piste niet te snel in de sneeuw hapt.
 13. Wax hierna eventueel je ski’s of snowboard.

Lees ook: Skitest 2019/2020: dit zijn de beste ski’s!

Welk materiaal heb je nodig?

Hieronder wordt al het materiaal opgesomd dat in de video gebruikt is. De Pro set van VOLA bevat alle essentiële materialen voor zowel slijpen als waxen. De Proset is ook de set waar we in het prijsvoorbeeld vanuit zijn gegaan. In bovenstaande video zijn ook enkele optionele materialen gebruikt. Deze zitten niet in de Pro set en zijn niet noodzakelijk voor het goed slijpen van je ski’s. Alhoewel we de klemmenset en één van de diamantvijlen wel aan kunnen raden!

 • Klemmenset (optioneel)
 • Handschoenen (optioneel)
 • 2 Elastieken (Pro set)
 • Edge Tool (optioneel)
 • Diamantvijl 200, 400, 600, 1000 (optioneel)
 • Kantenslijper (Pro set)
 • Stoffer (optioneel)
 • Wettstone (Pro set)

Ook interessant: alle soorten ski’s op een rijtje

Koop je wax- en slijpset met korting bij VOLA

VOLA biedt 3 verschillende pakketten aan. Met de Basis set krijg je een vergelijkbaar resultaat als bij de skiwinkel. De Pro set is onze favoriet, met deze set wax en slijp je je ski’s met beter resultaat en voor een mooie prijs. Voor de vergevorderde- en wedstrijdskiërs is de Alpine set beschikbaar. Gelukkig kun je niet alleen pakketten kopen. VOLA beschikt over een ruim assortiment met zowel pakketten als losse producten. Je kunt dus ook prima je eigen pakket samenstellen!

Met de kortingscode SKIINFORMATIE krijg je nu 15% korting op alle VOLA producten in de VOLA webshop (met uitzondering van de actieproducten/-prijzen).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in