Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tips om zelf je ski’s of snowboard te waxen

Wintersportredacteur

Om lekker te kunnen skiën of snowboarden zijn niet alleen goed geprepareerde pistes van belang, maar ook goed onderhouden ski’s. Het slijpen en waxen van je ski’s is van essentieel belang. Dat kun je laten doen door een skiwinkel, maar je kunt ook zelf je ski’s of snowboard waxen. Tips over hoe je zelf je ski’s of snowboard moet waxen, vind je in dit artikel.

Voordelen van zelf je ski’s of snowboard waxen

Na een week wintersport is het tijd voor onderhoud aan je ski’s. Je kunt ervoor kiezen om ze weg te brengen naar een skiwinkel, maar je kunt dit ook eenvoudig zelf doen. Sterker nog, zelf waxen heeft een aantal voordelen! Die zetten we hieronder op een rijtje.

1. Beter en langer glijvermogen

Het eerste voordeel van zelf je ski’s of snowboard waxen is dat je zelf de wax kunt kiezen aan de hand van de sneeuwcondities. Bij de wintersportwinkel wordt er een goedkope universele wax aangebracht met een soort verwarmde borstel. Wanneer je zelf de wax aanbrengt, kan deze beter in het belag van de ski trekken. Mocht je na een aantal dagen intensief skiën merken dat het glijvermogen is verminderd. Dan kun je zelf een nieuwe waxlaag aanbrengen voor optimaal glijvermogen.

2. Je bespaart geld

Laten we ervan uitgaan dat je met 2 personen op wintersport gaat. Na iedere wintersportweek moet je de ski’s van jou en je partner wegbrengen voor onderhoud. Dit kost je, afhankelijk van het type onderhoud, al gauw 30 euro per paar voor waxen en slijpen. Dat komt neer op €60,- per week dus.

Je kunt al het benodigde materiaal voor waxen en slijpen al aanschaffen vanaf €90,-. Wil je een iets uitgebreider pakket, wat aan te raden is, dan ben je €160,- kwijt. Met deze set kun je zo’n 16 paar ski’s of snowboards onderhouden. Je moet alleen tussentijds een extra blok wax aanschaffen. Na die 16 keer hoef je enkel een paar versleten tools te vervangen om weer een hele tijd door te kunnen.

Omgerekend kost zelf je ski’s of snowboard waxen (uitgaande van een pakket van €160,-) dus ongeveer €10,- per keer per paar. Dit is uitgaande van 2 personen dus slechts €20,- per wintersportweek. Reken je winst maar uit!

Koop je eigen waxset met kortingscode SKIINFORMATIE en krijg 15% korting!

In 12 stappen zelf je ski’s of snowboard waxen

Veel mensen denken dat alleen de pro’s zelf hun ski’s of snowboard waxen. Onzin! Iedereen kan het, zelfs als je twee linkerhanden hebt. Je kunt ervoor kiezen om bij de lokale skischool of wintersportwinkel een cursus te volgen. Echter redden de meeste mensen het met onderstaande instructievideo en het stappenplan van VOLA.

 1. Trek de handschoenen aan en zet het waxijzer aan. Stel het waxijzer in op de juiste temperatuur, deze staat op de verpakking van de wax.
 2. Zorg dat de ski of het snowboard goed droog is.
 3. Zet de ski of het snowboard bovenop de klemmenset. Haak de elastieken om de skistopper en over de achterkant van de binding, zodat de skistopper niet in de weg zit bij het waxen.​
 4. Borstel met de koperen borstel van voor naar achter het belag uit. De structuur wordt zo weer vrijgemaakt van oude waxresten en vuil.
 5. Maak de onderkant van de ski schoon en stofvrij met behulp van een stoffer.
 6. Zorg dat de ski vrij kan bewegen tijdens het waxen, maak zo nodig de middenklem los.
 7. Voor het aanbrengen van de wax, check je of het waxijzer de juiste temperatuur heeft. Op het moment dat er rook van het ijzer afkomt, is het ijzer te heet en verbrandt de wax. Dit beïnvloedt de glijeigenschappen van de ski nadelig en kan ook slecht zijn voor het belag van de ski.
 8. Houd het waxblok tegen het verwarmde waxijzer en laat de druppels wax op het gehele belag vallen.
 9. Verdeel vervolgens, met het verwarmde waxijzer, de waxddruppels rustig van voor naar achter over het gehele belag. Beweeg het waxijzer daarna rustig nog een aantal keer van voor naar achter, zodat de wax goed kan intrekken (niet strijken zoals bij kleding). Je gaat hiermee door totdat de hele ski warm aanvoelt en de wax nog licht nat is. Zorg dat het waxijzer altijd in beweging blijft en niet stil ligt op één plek. Als het waxijzer vacuüm trekt, gebruik dan iets meer wax. 
 10. Maak met behulp van de schraper de staalkanten vrij van wax. Dit voorkomt dat de wax bovenop de staalkanten komt te liggen en zo uiteindelijk gaat roesten. 
 11. Laat de ski ten minste twee uur staan. Zo kan de wax goed in de poriën van het belag trekken. Schraap daarna met lange halen van voor naar achter de overtollige wax weg.
 12. Borstel ten slotte van voor naar achter het belag met de nylon borstel. Wil je het nog professioneler doen, gebruik dan eerst de nylon en ten slotte de paardenhaarborstel. Door het uitborstelen zorg je ervoor dat de structuur weer vrij komt te liggen en alleen de poriën in het belag gevuld blijven met wax.

Lees ook: Sparen (en besparen) voor wintersport: hoe doe je dat?

Welk materiaal heb je nodig?

Hieronder wordt al het materiaal opgesomd dat in de video is gebruikt. De Pro set van VOLA bevat alle essentiële materialen voor zowel waxen als slijpen. Dit is ook de set waar we in het prijsvoorbeeld vanuit zijn gegaan. In deze video worden ook enkele optionele materialen gebruikt. Deze zitten niet in de Pro set en zijn niet noodzakelijk voor het goed waxen of slijpen van je ski’s. Alhoewel we de klemmenset wel aan kunnen raden!

 • Klemmenset (optioneel)
 • Handschoenen (optioneel)
 • 2 Elastieken (Pro set)
 • Koperen borstel (Pro set)
 • Stoffer (optioneel)
 • Waxijzer (Pro set)
 • Wax (Pro set)
 • Schraper (Pro set)
 • Nylon borstel (Pro set)
 • Paardenhaarborstel (optioneel)
 • Kantenslijper (niet in video, wel in Pro set)
 • Wettstone (niet in video, wel in Pro set)
 • Reparatiestaven (niet in video, wel in Pro set)

Ook interessant: alle soorten ski’s op een rijtje

Koop je waxset met korting bij VOLA

VOLA biedt 3 verschillende pakketten aan. Met de Basis set krijg je een vergelijkbaar resultaat als bij de skiwinkel. De Pro set raden wij aan, want deze waxt en slijpt je ski’s met beter resultaat. Voor gevorderde- en wedstrijdskiërs is de Alpine set beschikbaar. Kun je dan alleen pakketten kopen? Zeker niet, VOLA heeft een ruim assortiment met zowel pakketten als losse producten. Je kunt dus ook een pakket naar eigen smaak samenstellen!

Met de kortingscode SKIINFORMATIE krijg je nu 15% korting op alle VOLA producten in de VOLA webshop (met uitzondering van de actieproducten/-prijzen).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in