Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

TIPS: Je auto goed voorbereiden voor de wintersport

Wintersportredacteur

De kerstvakantie is in aantocht en de skigebieden bereiden zich voor op de grote stroom aan toeristen. In de skigebieden zijn ze er klaar voor, maar hoe is het gesteld met je auto? En heb je aan de reis er naar toe gedacht? Als je met de auto gaat, komen daar nog een paar extra voorbereidingen bij kijken.

Net zoals je jouw kleding aanpast aan de weersomstandigheden, moet je dat ook bij je auto doen. Bij de aankoop van je auto moet je bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat je een grote achterbak nodig hebt. Naast voldoende ruimte voor ski’s, kleding en andere bagage, moet je auto uitgerust zijn met winterbanden. Zonder heb je minder grip op de weg en kun je in de meeste gevallen aansprakelijk worden gesteld als er een ongeluk gebeurt. Een scenario waar je liever niet aan denkt!

Winterbanden of kettingen?
In veel landen is het hebben van winterbanden verplicht. Daarnaast moet je altijd sneeuwkettingen in je achterbak hebben liggen voor het geval dit met een bord aangegeven wordt. Tijdens de wintersportvakantie kun je ineens overrompeld worden door een hevige sneeuwbui. Als jij dan nog de berg op moet rijden is het hebben van sneeuwkettingen vaak van essentieel belang. De plekken waar je met sneeuwkettingen moet rijden worden aangegeven met een speciaal blauw bord.

Winterbanden of 4-seizoenenband?
Dat je zomerbanden niet geschikt zijn om mee te rijden in winterse omstandigheden staat buiten kijf. Als je je zomerbanden wilt vervangen kun je kiezen tussen winterbanden en 4-seizoenenbanden. De laatste is zoals de naam al doet vermoeden een band voor het hele jaar. Dit geldt echter alleen als je in Nederland blijft. Ze hebben minder grip en trekkracht dan winterbanden. Vanuit stilstand wegrijden op een besneeuwde helling lukt je niet zo snel met 4-seizoenenbanden. Neem je verantwoordelijkheid en kies als je op wintersport gaat altijd voor winterbanden.

Naast veiligheid is er nog een reden om te kiezen voor winterbanden. Zodra je de grens over gaat kan het zo zijn dat je aansprakelijk bent bij een ongeval als je auto geen winterbanden heeft. Een bekeuring kan behoorlijk oplopen en dat geld geef je natuurlijk liever op een andere manier uit.

Ben jij benieuwd waar winterbanden verplicht zijn? Lees hier de huidige regelgeving per land! Of wil je weten in welke landen je sneeuwkettingen bij je moet hebben? Ook hier hebben wij handige tips voor!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in