Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Tip voor wijnliefhebbers: wijn uit de ijsgrot op de Dachstein Gletscher

Wintersportredacteur

Gek op wintersport én wijn? Zet een tripje naar de Dachstein Gletscher dan maar op je lijstje. Skiën kan helaas nog niet, maar er zijn wel een aantal winterse activiteiten te ondernemen die je daarna prima kunt combineren met een goed glas wijn. Op 2700 meter hoogte, in het Dachstein Eispalast, rijpt sinds 2017 een van de beste wijnen van Steiermark. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen het liftbedrijf van de gletsjer en wijnhuis Weingut Masser.

Een samenwerking die letterlijk en figuurlijk haar vruchten heeft afgeworpen, aangezien de Sauvignon Blanc Ried Schlingelberg uit 2018 door de Falstaff Weinguide 2021 is bekroond met 95 punten. Dat laatste zegt misschien niet iedereen even veel, maar het allerbelangrijkste van dit heugelijke feit is dat je de wijn vanaf deze week in het gletsjerrestaurant kunt drinken.

Wijn in het ijs

Ik ben dol op een goed glas wijn en met mij zijn er velen. Maar voordat ons geliefde druivensapje in een fles (en daarna in je glas) belandt, gaat er een heel proces aan vooraf. Zo moet de wijn bijvoorbeeld eerst rijpen om de smaken op en top te laten ontwikkelen. De Sauvignon Blanc Ried Schlingelberg van Weingut Masser rijpt sinds 2017 minimaal 18 maanden in de ijsgrot op de Dachstein Gletscher. Een constante temperatuur is voor dit proces erg belangrijk en laat dit nou in de ijsgrot het geval zijn. Daar ligt de temperatuur het hele jaar door rond de nul graden Celsius, ongeacht het jaargetijde. De wijn kan zich hier langzaam ontwikkelen tot een perfect smaakbommetje en is de eerste variant die op deze hoogte rijpt.

Bekroond

Het is een heel proces om de wijn op deze hoogte te krijgen en daarna te bottelen, maar het uiteindelijke resultaat is iets om trots op te zijn. Een unieke fles die met alles herinnert aan de gletsjer en met een delicate structuur en subtiele smaak. De Falstaff Weinguide 2021 heeft de Sauvignon uit 2018 bekroond met 95 punten van de 100 in totaal en jij kunt ‘m vanaf deze week drinken in het gletsjerrestaurant. Een goede reden om die kant op te gaan.

Wil je ook graag skiën deze zomer? Hier in Oostenrijk kan het.

Horloge van het vat

De vaten waarin de wijn bijna twee jaar lang gelegen heeft, hebben een tweede leven gekregen. Waidzeit Austria, een horlogemaker uit Haus im Ennstal, heeft er unieke eikenhouten horloges van gemaakt. Liefhebbers kunnen het horloge in de webshop van de gletsjer kopen. Er zijn twee varianten: eentje met een wit en eentje met een zwart uurwerk. De witte komt met een grijze en een blauwe band, de zwarte met een grijze en een groene band. Het horloge kost € 129,-.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in