Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Surfen op de sneeuw of op het ijs?

Wintersportredacteur

Na dat onze Olympische held Dorian van Rijsselberghe ruimschoots goud pakte afgelopen zomer, hebben veel mensen de surfkriebels gekregen. Er wordt dan ook voor de komende zomer een flinke groei aan populariteit verwacht op de Nederlandse wateren. Wie de winterperiode niet kan wachten is er een oplossing. De Canadese uitvinder Charles Chepregi heeft namelijk het surfen op sneeuw mogelijk gemaakt. Misschien lijkt het een nieuwe trend, maar sinds 1991 wordt het in verschillende landen al uitvoerig gebruikt. De gadget heeft de toepasselijke naam: “de Snowfer”.

De plank is uitgerust met 2 scherpe glijders aan de onderkant, wat er voor zorgt dat er bij een minimale windvlaag al vaart gemaakt kan worden. De plank heeft een lengte van circa 2 meter en heeft net als een normale surfplank voetbanden, waardoor je goed in evenwicht kan blijven staan.

Doordat de wrijving tussen de bestuurder en de sneeuw zo klein is, kunnen er grote snelheden bereikt worden. Naast het beoefenen van de sport op sneeuw, kan het uiteraard ook gebruikt worden op ijs. Op glazig ijs kunnen er zelfs snelheden behaald worden van 80 kilometer per uur. De verhuurbedrijven en verkopers van de Snowfer adviseren dan ook om beschermende kleding aan te trekken. Daarnaast is een helm uiteraard noodzakelijk.

Zelfs zonder enige kennis van surfen kan de sport snel geleerd worden. In tegenstelling tot windsurfen op het water, vergt de nieuwe manier van surfen weinig fysieke kracht en kun je gemakkelijk je balans vinden. Na wat uitleg over de wind en hoe de zeilen te behandelen, kun je vaak na een uur al zelfstandig over de sneeuw/ijs scheren.

Ben je een echte fanatiekeling en zou je het wel eens willen proberen? Het is namelijk noodzakelijk om constant de weeromstandigheden in de gaten te houden. Het seizoen is zeer kort, en de ijscondities zijn onder scherpe eisen onderhevig. Zo dient het ijs diep genoeg te liggen en van de juist hardheid te zijn. In Duitsland wordt er veel gesurft op de Berlijnse Müggelsee, Rangsdorf Lake  of Nedersaksen Zwischenahn. In het zuiden liggen de Ammersee, Chiemsee en de Mergsee die populair zijn onder de ijs-surf koningen.

Bij extreme kou zou IJsselmeer wellicht een ideale locatie zijn. Wat is er mooier om vanuit Noord-Holland naar Almere te surfen zonder dat je last heb van files? Ik ben erg benieuwd wanneer de sport hier in Nederland zal aanslaan. Er wordt jaarlijks al een NK ice surfing wedstrijd georganiseerd, dus wanneer ben jij de volgende?

Laten we in Nederland maar eerst gaan hopen op een Elfstedentocht…!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in