Nieuwsalert per mail ontvangen

Steeds meer wolven in Alpen: binnenkort ook op de skipiste?

Er komen steeds meer wolven voor in de Alpen. Volgens boeren uit Oostenrijk, Duitsland en Italië vallen deze wolven steeds vaker hun vee aan. Een boer uit Zuid-Tirol beschrijft de situatie zelfs als dramatisch en dat is dan ook niet zonder reden. Krijgen wij straks ook tijdens onze wintersport vakantie te maken met deze agressieve wolven of hebben we niets te vrezen?

Wolfvrije zones

In zowel Tirol, Zuid Tirol en Beieren is men begonnen met het creëren van zones waar wolven geweerd worden. Het gaat hier dan ook niet meer over enkele wolven. Op dit moment zijn er zo’n 2.000 wolven in Italië alleen. Deze groep groeit ieder jaar met zo’n 30%. Deze wolven zijn voornamelijk hybride wolven, dit zijn wolven die met honden gepaard hebben. Dit zorgt ervoor dat de wolven nog gevaarlijker en onvoorspelbaarder worden, want ze zijn gewend aan de mens. Ze zullen dus dichterbij komen dan een pure wolf. Dit kan tot gevaarlijke situaties lijden. Het grootste gevaar is er echter voor de landbouw en het vee. Steeds vaker komt het voor dat wolven vee aanvallen. In mei werden in het Stubaital schapen gedood en in de afgelopen weken zouden wolven in Zuid Tirol 27 schapen en geiten hebben gedood.

Minder bescherming

Om de dreiging van de wolven aan te pakken moeten maatregelen genomen worden. De beesten mogen echter niet geschoten worden. Onlangs kondigde Arno Kompatscher, het landhoofd van Zuid Tirol, in de krant ‘Dolomiten’ aan om uit de projecten ‘Life Ursus’ en ‘Life Wolfalps’ te stappen. Op deze manier willen ze in Brussel de bescherming van de wolf en beer verlagen. Zo kan Zuid Tirol meer tegen de aanvallen van de wolven doen. Waar de wolven niet horen zouden ze weggehaald worden.

Wolven op de skipiste

De wolven die in de Alpen verblijven zullen ook tijdens onze wintersportvakanties in de Alpen verblijven. Gezien de wolven geen winterslaap houden zullen zij tijdens de winter even actief zijn als in de zomer. Het is dus van belang dat er nagedacht wordt over de groei van het aantal wolven, anders zou het zomaar kunnen dat je van de winter oog in oog komt te staan met een wolf op de door ons zo geliefde pistes. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2016 in Frankrijk ook. Over het algemeen zijn de wolven niet gevaarlijk voor de mens en zijn ze eerder bang dan dat ze aanvallen, toch bestaan er uitzonderingen.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in