Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Steeds meer skigebieden voeren parkeergeld in

Wintersportredacteur

In verschillende skigebieden in Oostenrijk kun je vanaf deze winter niet meer gratis parkeren. Onder andere in Sölden wordt er parkeergeld gerekend vanaf 15 december. Waarom? Vooral om de grote verkeersproblemen in de wintersportgebieden op te lossen. Het toerisme in de winter overspoelt de wintersportdorpen. De oplossing: parkeergeld in steeds meer skigebieden.

Parkeergeld in skigebieden

Vecht jij tijdens je wintersport ook altijd voor een plekje in de ochtend bij het dalstation van de gondellift? In het hoogseizoen zijn er jaarlijks veel wintersporters die het zichzelf gemakkelijk maken en de auto pakken naar het dichtstbijzijnde dalstation. Al dit verkeer in de ochtend en middag zorgt voor grote verkeersopstoppingen en vooral de lokale bevolking is daar onder andere in Sölden nu klaar mee. Tot 2030 willen de verantwoordelijken in het Ötztal werken aan een permanente oplossing voor dit probleem.

Nieuw model in Sölden

De eerste maatregel die in Sölden doorgevoerd wordt, is de invoer van parkeergeld. Sneller dan verwacht, al op 15 december, gaat het beheer van de parkeerterreinen beginnen. Wat het gaat kosten om te parkeren in Sölden? Aldus de Tiroler Tageszeitung kost een dagkaart zo’n € 6,-, voor een halve dag betaal je in Sölden ongeveer € 4,-. Wil je dit niet betalen, dan kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer. In het Ötztal rijden er dagelijks bussen om de 10 of 30 minuten om voldoende wintersporters te kunnen vervoeren.

In ruil voor het betalen van het parkeergeld krijg je wel een volledig onderhouden parkeerterrein. Zo worden de parkeerplaatsen elke dag gezouten en ontruimd in de winter. Ook komen er parkeerwachters die je een plekje aanwijzen waar je kunt parkeren.

Parkeergeld in nog meer skigebieden

Om de verkeersproblemen op te lossen wordt dit model niet alleen in Sölden doorgevoerd. In de toekomst zal het ook geleidelijk te zien zijn in alle skigebieden tussen Gurgl en Haiming. Qua vervoer zijn er nog meer plannen in het Ötztal, zo komt er waarschijnlijk ook een snelbus in het skidal.

Parkeerkosten in Ischgl

Vorig jaar werd eenzelfde regel al ingevoerd in de Silvretta Arena Ischgl/Samnaun. In Ischgl betaal je sinds afgelopen winter zo’n € 5,- aan parkeerkosten. Terugkijkend op vorig jaar zijn de bergbahnen erg tevreden met dit besluit. Het doel is zeker niet om de wintersporters op te zadelen met extra kosten, maar om parkeerplaatsen vrij te houden voor de gasten die ze echt nodig hebben. Zo kunnen in het winterseizoen de wintersporters allemaal een plekje vinden. Bovendien is het een aangenaam voordeel dat veel mensen nu het openbaar vervoer kiezen in plaats van de auto.

Lees ook: Verkeersboetes in Oostenrijk: dit is handig om te weten

phone_iphone

Volg je ons Whatsapp-kanaal al?

Wil je bericht ontvangen zodra we een belangrijk artikel plaatsen op onze website? Dat kan gaan over verse sneeuw, ontwikkelingen in de wintersportwereld of ander belangrijk nieuws wat te maken heeft met de skigebieden. Super handig, zo mis je niets! Via deze link ga je naar het kanaal en kun je op ‘volg’ klikken ›

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in