Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Pixabay

Spaans skigebied meet koudste temperatuur ooit

Wintersportredacteur

In het Spaanse skigebied Baqueira Beret is deze week de koudste temperatuur ooit gemeten. Bij het weerstation Clot del Tuc de la Llança mat men in de nacht van 5 op 6 januari een temperatuur van -34,1 graden Celsius.

De meeste mensen denken bij Spanje vooral aan tapas, sangria en lekker chillen aan de Costa del Sol. Uiteraard zou dat voor veel mensen een prima zomervakantie zijn, maar wist je dat je hier ’s winters ook gewoon op de latten kunt staan? Onder andere in de Spaanse Pyreneeën en het Sierra Nevada gebergte vind je perfecte omstandigheden voor een wintersport. Weer eens wat anders dan de Alpen!

Laagste temperatuur van Catalonië

En dat het ook hier ontzettend koud kan zijn, bewijst het nieuwe temperatuurrecord maar weer. Op de avond voor Driekoningen, een belangrijke feestdag voor de Spanjaarden, werd het in heel Spanje ontzettend koud. Het weerstation Clot del Tuc de la Llança in skigebied Baqueira Beret heeft zelfs de koudste temperatuur ooit gemeten. In de nacht van 5 naar 6 januari mat men hier een temperatuur van -34,1 graden Celsius. Sinds de eerste metingen is het nooit eerder zo koud geweest in het skigebied en in heel Catalonië. Het laatste record voor de autonome gemeenschap stamt uit 1956. In Estany Gento (Vall Fosca) mat men toen een temperatuur van – 32 graden Celsius.

Meer records verbroken

Niet alleen in Spanje zijn er de afgelopen tijd records verbroken. In het weekend van 5 december werden er in de Alpen meerdere neerslag- en sneeuwrecords verbroken. Onder andere in Lienz, waar in slechts 3 dagen tijd 298 mm neerslag viel (256 mm in november 1966) en in St. Jakob im Defereggen waar in diezelfde tijd 142 cm sneeuw viel (113 cm in 2008). Ook voor de hele maand december werden er meerdere records verbroken. Wederom in Lienz, waar in totaal 440 mm neerslag viel. Sinds het begin van de metingen is er nooit eerder zoveel gevallen. In Kötschach-Mauthen werd het sneeuwrecord verbroken met 245 cm (202 cm in 2008).

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in