Nieuwsalert per mail ontvangen

Snowboarden voor alle leeftijden?

De snowboard sport zit weer in de lift. Onder andere de goede prestaties van Nicolien Sauerbreij, Bibian Mentel en Cheryl Maas zorgen ervoor dat Nederlandse kinderen weer massaal op het snowboard willen staan. Dat bleek wel tijdens de wintersport open dagen die de afgelopen weken door heel Nederland worden georganiseerd door de verschillende indoor sneeuwhallen. De vele snowboardclinics voor kinderen van alle leeftijden die de afgelopen weken werden georganiseerd waren allemaal volgeboekt. Alle kinderen vinden het super stoer om op een snowboard te staan. En dat is het ook natuurlijk ;-). 

Snowboarden makkelijker dan skiën?
Vanuit eigen ervaring vond ik snowboarden makkelijker te leren dan skiën. Als je eenmaal kan sturen en remmen kun je veel sneller “meer” op de piste is mijn ervaring. Natuurlijk speelt lef en durf hierin een grote rol, maar dat is met skiën eigenlijk hetzelfde. Springen, gek doen, klein stukje diepe sneeuw of gewoon heerlijk naar beneden glijden door de sneeuw.

Hoe oud moet mijn kind zijn?
Mijn eigen zoon Nick is vorig jaar begonnen op 8-jarige leeftijd. Na enkele snowboard lessen op de borstelbaan in Leeuwarden ging hij in Oostenrijk relaxt naar beneden. Vorige week zag ik bij Snowplanet in Velsen een kleuter op de piste naar beneden snowboarden alsof hij dat al jaren deed. Hij bleek 5 jaar oud te zijn, begonnen als snowboarder op 4-jarige leeftijd. In Oostenrijk had hij privéles gehad van een Nederlandse juf. Geweldig om te zien! Je kunt dus al vanaf hele jonge leeftijd beginnen met snowboarden. Ter ondersteuning daarvan vind je in skigebieden, maar ook af en toe in Nederland, speciale ‘Riglet Parks’ van snowboard productent Burton. Hier kunnen de allerkleinsten onder begeleiding de eerste meters maken.

Dat je al vanaf jonge leeftijd kunt beginnen op het board bewijst de kleine Lynn. Met een papa die snowboardleraar is wordt het haar met de paplepel ingegoten.

Twee jaar oude Lynn in Gerlos kan beter snowboarden dan jij

Snowboarden is voor iedere leeftijd
Nadat we de afgelopen weken 3 snowboard clinics organiseerden voor kids van 3-8 jaar werd mij één ding duidelijk. Snowboarden is voor iedere leeftijd. Prachtig om te zien hoe kinderen van deze leeftijd spelenderwijs naar beneden gleden. De papa’s en mama’s stonden te glunderen onderaan de piste. Maar ook voor de oudere doelgroep is en blijft snowboarden een geweldige sport. Deze papa blijft in ieder geval zo lang mogelijk snowboarden al moet ik eerlijk zeggen dat ik uiteindelijk ook de switch zal maken naar de ski’s. Snowboarden is namelijk blessuregevoeliger dan skiën en op een gegeven moment gaan de jaren tellen. Heb jij weleens een opa op een snowboard gezien? Nee, volgens mij is dat niet verstandig.

chickies en binkies

Welke maat snowboard heeft mijn kind nodig?
Bovenstaande vraag heb ik de afgelopen weken verschillende keren gekregen. Bij volwassen hangt de keuze qua snowboard af van lengte, gewicht en doel op de piste. Ga je freestylen, slalommen of door de diepe sneeuw boarden? Hoe zit dit bij kinderen? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden heb ik extra navraag gedaan bij het Europese hoofdkantoor van onze leverancier Burton in Oostenrijk.

Kinderen op snowboard bij Chickies & Binkies

Volgens de snowboard productspecialisten van Burton houden ze bij kinderen de regel “lengte minus 15 cm” aan. Aangezien alle kindersnowboards worden gemaakt volgens een techniek dat ze makkelijk manoeuvreren is dit het enige punt waar je rekening mee moet houden.

Tip:
In onze webshop Chickies & Binkies verkopen wij snowboards voor jongens en meisjes vanaf een jaartje of twee. Kort geleden verkocht ik nog een zogenaamde Burton After School special pakket aan een vader voor een peuter van 2 jaar.

burton-afterschool-special-bij-chickies-binkies

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in