Nieuwsalert per mail ontvangen

Sneeuwseizoen 25 dagen korter in vergelijking met 1970

De winter staat weer voor de deur en de eerste voorspellingen voor aankomende winter zijn weer gedaan. Gaan we een sneeuwrijk winterseizoen tegemoet of moeten de skigebieden zich dit jaar weer zorgen gaan maken? Een vraag die wij veel langs zien komen op het internet en waar wij pas een antwoord op kunnen geven na het seizoen. Toch maken de skigebieden zich al een aantal jaren ernstige zorgen over de sneeuwcondities. De stijgende temperatuur gedurende het hele jaar zorgt ervoor dat gletsjers het zwaar hebben en de ijslaag steeds dunner wordt. Uit onderzoek van de Neuchâtel University blijkt dat sinds 1970 de sneeuwseizoenen gemiddeld met 25 dagen zijn ingekort.

Wanneer we een einde gaan krijgen aan deze verslechterende situatie kan uiteraard niet beantwoord worden. Volgens onderzoekers ziet de toekomst er voorlopig nog niet positief uit en blijft dit het beeld dat waarschijnlijk een aantal jaren aanblijft. “De recente onderzoekresultaten laten zien dat niet alleen de laaggelegen plekken in Europa last ondervinden van deze warmte. Het treft alle plekken op onze aarde, dus ook de gletsjers. Vooral het voorjaar is een groot probleem, want daar zien wij de situatie het ergst verslechteren,” aldus Martine Rebetez van het Swiss Federal Institute for Forest, Snow en Landscape Research.

Wij gaan liever van het positieve uit en denken dat de tegenvallende sneeuwcondities van afgelopen winterseizoen niet gaan aanhouden. Uiteraard is dit nergens op gebaseerd en zijn het alleen maar gedachten van een ‘simpele’ wintersportliefhebber.

Op dit moment profiteren de hooggelegen skigebieden nog van hun ligging. Bij een schaarste aan sneeuw vertrekt de grootste groep wintersporters naar de hooggelegen skigebieden en gletsjers. In de toekomst wordt dit volgens het onderzoek ook lastiger, want de gletsjers worden kleiner. Ondanks al deze negatieve onderzoeksresultaten moeten we hoop blijven houden dat we aankomende winterseizoenen veel sneeuw gaan krijgen waardoor we de ‘mindere’ winterseizoen van afgelopen jaren snel vergeten.

Ook de technologie zit niet stil, want de hierboven beschreven situatie is al langer bekend. Kunstsneeuw bedrijven spelen hier dan ook slim op in door sneeuwkanonnen te ontwikkelen die ook bij hogere temperaturen sneeuw kunnen produceren. Lees onderstaande bericht dat wij hierover publiceerden afgelopen maand. Zie je het al voor je? De temperatuur ligt ver boven het vriespunt en ondanks dat komt er toch sneeuw uit de lucht vallen dat geproduceerd is door de sneeuwkanonnen.

Wintersporten in de zomer? Met deze nieuwe technologie kan dat!

Wil je het hele onderzoek lezen van de Neuchâtel University? Lees hier!

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in