Nieuwsalert per mail ontvangen

Sneeuwrijke winter zorgt voor grote schade aan Oostenrijkse bossen

Wintersportredacteur

De perfecte winter brengt naast de vreugde ook een aantal nadelen met zich mee. Zo hebben de bossen in Tirol veel schade geleden vanwege de enorme sneeuwval. In totaal is er 100.000 kubieke meter hout vrijgekomen, omdat honderden bomen het zware gewicht van de sneeuw niet meer konden houden. Ook de grote hoeveelheid lawines hebben veel bomen doen omvallen. Vooral in de regio Kitzbühel en Kufstein is deze schade flink opgelopen.

Nu op verschillende plekken de sneeuw begint te verdwijnen, wordt de schade duidelijk. Alleen al in de gemeente Ellmau is er circa 5.000 vierkante meter beschadigd hout opgeruimd. Zoals elk jaar beginnen de boseigenaren eind februari met het opruimen van het terrein. Je zou het misschien niet verwachten, maar alle bossen in Oostenrijk worden gecontroleerd. De combinatie tussen hevige windvlagen en de enorme hoeveelheid sneeuw hebben voor deze schade gezorgd.

Opruimen noodzakelijk

“Het probleem van dit jaar is dat de schade zich over een groot gebied heeft verspreid. Meestal zijn het bepaalde plekken waar het zich concentreert. Nu is dit gebied aanzienlijk groter en ligt er heel veel werk,” aldus Josef Fuchs, bosbeheerder uit de regio. Waarom dit snel moet gebeuren heeft te maken met de schorskever. Als de omgevallen bomen blijven liggen, dan heeft de schorskever de kans om nog meer schade aan te richten. De kevers planten zich razendsnel voort, stappen over op de gezonde bomen en blokkeren vervolgens de vochtvoorziening. Hierdoor gaan ook de gezonde bomen dood. Om die reden is het noodzakelijk dat de bossen na de winter netjes opgeruimd worden.

Ook voordelen

Dat er zoveel bomen geknakt zijn brengt ook voordelen met zich mee. Zo gaat de houtprijs aanzienlijk omlaag, waardoor de houtbewerkingsbedrijven goedkoper kunnen produceren. En dat zien we uiteraard terug in de prijs van meubels in Oostenrijk. Dus heb je nog een nieuwe tafel nodig? Deze zomer kan je eventueel je slag slaan!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in