Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Slaapcoach raadt af om ’s nachts naar wintersport te vertrekken

Wintersportredacteur

Het is voor elke wintersporter weer een veel besproken onderwerp: “Wanneer en hoe laat vertrekken we richting onze wintersportbestemming?”. Om files en overige druktes te vermijden kiezen veel wintersporters ervoor om ’s nachts te gaan rijden. Binnen acht tot tien uur bij de eindbestemming en zonder zorgen de rit naar de Alpen uitzitten. Toch zitten er aan het rijden in de nacht ook grote gevaren.

Vermoeidheid is het grootste gevaar

Slaapcoach Floris Wouterson geeft zijn mening over het ’s nachts rijden richting de wintersport via verzekeringsmaatschappij ASR.nl. Vermoeidheid is het grootste gevaar, want één van de eerste hersenfuncties die hierdoor bezwijkt is concentratie. Uit onderzoek is gebleken dat 15 tot 20% van de erge verkeersongelukken voortkomt uit vermoeidheid. Als je deze resultaten vervolgens naast de verkeersongelukken met dodelijke afloop legt, dan blijkt dat vermoeidheid in 50% van de gevallen een rol heeft gespeeld. Statistieken die er niet om liegen en aangeven hoe gevaarlijk tekort slaap kan zijn tijdens het autorijden, want logischerwijs is concentratie van essentieel belang bij het binnen de lijnen houden van de auto.

Microslaap ligt op de loer

Het lichaam is zo opgebouwd dat het in de nacht gewend is om te slapen. In de nachtelijke uren vertrekken is dus tegen de biologische klok in en kan gevaren met zich meebrengen. De kans op microslaap is door de korte nacht erg groot. Microslaap houdt in dat de hersenen heel even uitgeschakeld zijn van de buitenwereld. Alle vormen van waarnemingen en gezichtsvermogen vallen dus kort uit, waardoor er enorm gevaarlijke situaties op de weg kunnen ontstaan. Het advies van de slaapcoach is dan ook om bij de planning van je wintersport rekening te houden met de vertrekdagen. Ga bijvoorbeeld van zondag op zondag op wintersportvakantie in plaats van op een drukke zaterdag.

Blijf scherp!

Mensen tegenhouden om ’s nachts in de auto te stappen gaat een onmogelijk klus worden. Ga je toch in de nacht rijden, zorg er dan altijd voor dat je scherp blijft door bijvoorbeeld de bijrijder de taak te geven om ook wakker te blijven. Dan heb je gesprekken en wordt de kans dat je in een microslaap terechtkomt kleiner. Wissel daarnaast regelmatig af met autorijden, dus zorg dat je met mensen in de auto zit die ook kunnen rijden. Ook pauzes inlassen zijn van essentieel belang!

Rij voorzichtig!

BRON: ASR.nl

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in