Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skistokken vergelijken: dit zijn voordelen van verschillende merken

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Het belang van goede skistokken wordt vaak onderschat. Een skistok heeft veel invloed op je skitechniek en hierdoor zijn er wel degelijk dingen waar je op moet letten bij de aanschaf. Natuurlijk is de lengte belangrijk, maar ook het materiaal, merk en de stijfheid. Verschillende merken hebben verschillende voordelen. We hebben het voor je uitgezocht!

De onderdelen van een skistok

Voordat we gaan vergelijken is het belangrijk om te weten hoe een skistok is opgebouwd. Elke stok heeft namelijk een grip, teller, tip en vaak ook een strap. De grip is het handvat, de teller is de schotel onder aan de stok (waardoor deze niet te diep in de grond zakt) en de tip is het puntje. Voor elke skistok geldt: hoe duurder, hoe betere materialen er waarschijnlijk gebruikt zijn. De meest gebruikte materialen voor een stok zijn carbon of aluminium. Waar aluminium meebuigt, kan carbon dat niet. In vergelijking is carbon een stukje lichter, maar deze kan wel sneller breken. Een aluminium stok kan meer belasting aan, is iets goedkoper maar kan dus wel makkelijker buigen.

De lengte van de skistokken

De lengte is een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je skistokken aanschaft. Een te lange of te korte stok kan je beweging tijdens het skiën hinderen. Met een te lange stok buig je onvoldoende je enkels, knieën en heupen, wat weer invloed heeft op je houding en controle op de piste. Met te korte skistokken moet je juist weer teveel buigen, wat ook negatieve gevolgen kan hebben voor je skitechniek.

Wat is de juiste lengte?

Door je arm strak langs je lichaam te houden en een hoek van 90 graden bij je elleboog te maken, kun je precies bepalen hoe lang je skistok moet zijn. De lengte tussen je hand en de grond is namelijk jouw perfecte skistok. Dit kun je het makkelijkst bepalen door deze op te meten en vijf centimeter erbij op te tellen. In de winkel kun je de skistokken testen door deze ondersteboven vast te houden. Pak de stok net onder de teller vast, als je arm dan 90 graden is bij je elleboog, dan heb je de juiste lengte te pakken. Zit je tussen twee maten in? Neem dan de kortste!

Tip: doe bij het passen van skistokken altijd je handschoenen aan. Zo weet je precies of de skistok goed in je hand ligt tijdens het wintersporten.

Kromme skistokken

Het voordeel van kromme skistokken is dat deze mee gevormd zijn met je lichaam. Wedstrijdskiërs gebruiken deze zodat ze alles uit hun aerodynamische houding kunnen halen. Met deze skistokken kun je je armen veel dichter bij elkaar houden waardoor je meer in elkaar kunt kruipen en dus meer snelheid kunt maken. Wel zijn speciaal gevormde skisokken vaak duurder dan de rechte variant.

Verschillende bekende merken

Er zijn verschillende aanbieders van skistokken. Bekende merken zijn Leki en Komperdell. Maar ook skifabrikanten zoals Atomic, Fischer en Head bieden eigen skistokken aan die erg populair zijn. Tijd om deze vijf merken te vergelijken! Alle merken hebben verschillende soorten stokken voor mannen, vrouwen en kinderen. Ze zijn bovendien gemaakt van verschillende materialen en verkrijgbaar in verschillende lengtes. De prijzen en lengtes van de skistokken komen van de officiële websites, bij een speciale aanbieder voor wintersportmateriaal kan de prijs en/of lengte dus verschillen. Dit hangt van het assortiment af.

Leki skistokken

Een van de meest bekende merken is Leki. Dit bedrijf is een echte expert in stokken, niet alleen voor skiën maar ook voor wandelen en langlaufen. Sinds enkele jaren produceert Leki een skistok die je aan je handschoenen vast kunt klikken en dit maakt ze uniek. Dit ’trigger systeem’ zorgt voor extra veiligheid bij een val. Dan springen de skistokken namelijk vanzelf los. Ook zijn de grip, strap, tip, tellers, handschoenen en vouwsystemen van Leki gepatenteerd en veelvuldig getest. De meest gebruikte van de 250 technologieën zijn uitgebreid uitgelegd op de website.

MinimaalMaximaal
Prijs€ 14,95€ 179,95
Lengte700 mm1600 mm

Komperdell stokken

Komperdell herken je waarschijnlijk aan de fluoriserend groene kleur. Dit merk komt uit Oostenrijk en staat bekend om de hele lichte skistokken. De producten van Komperdell zijn voor 100 procent gemaakt in Oostenrijk, ze hebben een eigen fabriek in Mondsee. De carbon skistokken van dit merk zijn volgens hen de lichtste uit de hele markt. De aluminium stokken hebben het voordeel dat ze erg lang mee gaan. Daarnaast hebben ze sinds 2020 een drie jaar lange garantieservice op alle producten. Je skistokken worden gerepareerd, als deze stuk zijn, rechtstreeks bij de fabrikant, binnen 24 uur.

MinimaalMaximaal
Prijs€ 17,95€ 219,95
Lengte700 mm1800 mm

De skistokken van Atomic

De Atomic stokken hebben ook een speciaal systeem bij de strap op de grip. Het SQS (Safety Quick Release) system, zorgt ervoor dat de strap loslaat wanneer deze onder hoge druk komt te staan. Als je valt is de kans hierdoor kleiner dat je een blessure oploopt door de skistok. Ook hebben de Atomic stokken sinds 2021 een verbeterde ergonomische greep. De kwaliteit van de Atomic skistokken wordt erg benadrukt door het merk. Deze zijn gemaakt van of carbon of hoge kwaliteit aluminium met hoge treksterkte. De categorieën van de skistokken zijn verdeeld in: race, piste, all mountain, powder, freestyle, touring en sport. Er zijn dus veel verschillende skisokken die aangepast zijn op de discipline.

MinimaalMaximaal
Prijs€ 34,99€ 169,99
Lengte1050 mm1400 mm

De stokken van Head

De skistokken van Head zijn voornamelijk zo gemaakt dat ze erg comfortabel zijn in het gebruik. De grip op de skistok is anatomisch correct gevormd waardoor deze erg fijn in de hand ligt en een veilig gevoel geeft. Head heeft allerlei verschillende categorieën aan skistokken: race ski stokken (flexibel en gebogen), performance stokken (licht en steviger dan race ski stokken), vrouwen stokken, freeride stokken en junior’s stokken. Per categorie zijn er weer verschillende prijsklassen en materialen.

Er zijn bij de Head skistokken drie verschillende materialen voor de grips: single component, bi-injected en thermo. Single component grips geven je het meest directe contact met de stok en worden gebruikt voor de race ski stokken. De bi-injected grips beschermen je handen meer voor trillingen en zijn iets zwaarder. Ook hebben deze een stevigere grip door de rubberen klevende inzetstukken. Het materiaal thermo is het meest comfortabel en samengesteld uit schuim dat de warmte van de handen opslaat en terugkaatst. Ook kun je bij Head kiezen uit drie verschillende maten van de teller: 50, 80 of 90 mm.

MinimaalMaximaal
Prijs€ 25,-€ 140,-
Lengte700 mm1400 mm

Fischer / One Way skistokken

One Way is het skistokken merk van Fischer en bestaat sinds 2018. Sinds vorig jaar hebben ze een nieuwe look en is het assortiment uitgebreid. De Alpine skistok collectie is er voor elk segment en in verschillende prijsklassen. Nieuw hierbij is dat de klant de stok helemaal zelf kan aanpassen, het GTX concept. In de lussen van de nieuwe skistokken is een veiligheidssysteem verwerkt. Net als bij meerdere aanbieders zorgt deze voor meer veiligheid en comfort. De grip van de One Way skistokken is gemaakt van kurk voor comfort. Onder de grip is er een aramide bescherming geplaatst zodat de stok zo lang mogelijk mee kan. Daarbij is er een schacht met meer dan 50% koolstofgehalte toegevoegd voor maximale stijfheid en sterkte. Deze stok breekt niet zomaar!

MinimaalMaximaal
Prijs€ 19,99€ 269,90
Lengte700 mm1400 mm

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in