Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skisokken: waarom je ze moet dragen in plaats van gewone sokken

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Skisokken horen bij je ski-outfit, net zozeer als je ski’s dat doen. Toch zijn er veel wintersporters die ervoor kiezen om hun normale sokken of sportsokken aan te doen. Is dat een goed idee? Niet echt. Maar waarom niet? We leggen het voor je uit en geven enkele tips.

Skisokken vs gewone sokken

Wat maakt skisokken anders dan gewone sokken? Allereerst is dat de lengte. Skisokken zijn langer dan gewone sokken. De reden daarvoor is dat daarmee je schenen en kuiten beschermd worden. Met je blote been tegen de skischoen schuiven levert namelijk schuurplekken en blaren op. Daarnaast vind je in goede skisokken versteviging op drukpunten waar dat nodig is, bijvoorbeeld op je tenen, enkels en schenen. Die voorkomen de kleine pijntjes die we allemaal wel kennen. Verder zijn skisokken van speciaal elastisch materiaal gemaakt, dat goed om de voet sluit én blijft zitten. Ook de ademende werking van de skisok is belangrijk, want natte sokken leveren koude voeten op.

De functie van skisokken wordt vaak onderschat. Wintersporters kopen dure ski’s en dure skischoenen, maar bezuinigen vaak op de skisokken. Toegegeven, goede skisokken zijn prijzig, maar ze zijn wel heel fijn én zorgen ervoor dat je jouw bewegingen direct over kan brengen naar de skischoenen, die vervolgens de beweging doorgeven aan de ski’s.

Wat voor skisokken moet je hebben?

Nu duidelijk is dat je altijd skisokken moet dragen is het goed om na te denken over welke skisokken bij jou passen. Net zoals in skischoenen zit er namelijk ook in skisokken een groot verschil. Niet alleen in prijs, maar ook in comfort en prestatie. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe dunner de skisok is, hoe directer het contact met de skischoen is en hoe meer controle je dus hebt. Dat betekent echter ook meteen dat je minder demping en minder bescherming hebt, waardoor de skisok minder comfortabel aan kan voelen. Afhankelijk van je voorkeur kies je welke skisokken bij jou passen. Belangrijk is om meerdere skisokken te proberen, zodat je uiteindelijk weet welke bij jou passen.

Zeer belangrijk bij de aanschaf is dat je de juiste maat aanschaft. Klinkt logisch, maar toch wordt hier vaak te makkelijk over gedacht. En, belangrijk is dat dikke skisokken geen warmere skisokken zijn. Heb je koude voeten, dan ligt dat heel vaak niet aan de sokken, maar eerder aan de pasvorm van je schoenen.

Technische skisokken

Wat overigens ook interessant is om te weten, is dat er in de duurdere skisokken flink wat techniek geïmplementeerd is. Een sok is niet slechts een lapje stof meer. Neem bijvoorbeeld het merk X-Socks. Zij baseren hun producten bijvoorbeeld op onderzoek naar voeten. Daaruit blijkt dat de dagelijkse voet zo’n 60 gram vocht verliest. Als je geen schoenen en sokken zou dragen zou dat in de buitenlucht terechtkomen en verdampen. Dat ‘blotevoetenklimaat’ wil je eigenlijk ook handhaven in je sokken en schoenen.

Om dat blotevoetenklimaat ook in de skisokken en skischoenen te handhaven wordt bij X-Socks gebruik gemaakt van verschillende materialen én technieken die daarvoor geschikt zijn. In de Ski Carving Silver sokken wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van zilvergaren. Het zilver heeft de eigenschap om bacterievorming duidelijk te verminderen om zo droge, frisse en gezonde voeten te houden. Het merinowol zorgt er op z’n beurt voor dat de sokken zacht en elastisch zijn én lang mee gaan. De berschermingspads op het onderbeen absorberen de schokken tijdens het skiën en de beschermzones op de enkel, voet en tenen verminderen de wrijving. Daarnaast zorgen het ‘AirConditioning Channel’ en het ventilatiesysteem voor afvoer van warme vochtige lucht en aanvoer van frisse lucht.

Speciale vrouwensokken

Net zoals bij skischoenen en ski’s worden er speciale skisokken voor vrouwen ontwikkeld. Niet alleen het kleurtje daarvan is anders dan de universele sok, maar ook de pasvorm. De onderbenen en voeten van de vrouw zijn net even anders gevormd dan die van de man, dus wordt daar rekening mee gehouden in het ontwerp.

Links de speciale ‘lady’ uitvoering en rechts de universele uitvoering.

Wat dragen wij?

Als ik praat over skikleding en materiaal wordt er vaak aan mij gevraagd wat wij van de redactie dan zelf voor skisokken dragen. Wij staan namelijk veel in de sneeuw en het is dan wel fijn om goed materiaal te hebben. Wat betreft skisokken kan ik niet zeggen dat ik een bepaalde sok draag, maar wel dat het altijd technische skisokken zijn omdat ik daar simpelweg goede ervaring mee heb. Sommige collega’s dragen de ‘gewone’ skisokken, andere kiezen voor de meer technische skisokken en weer andere hebben liever compressie skisokken. Zo blijkt maar weer dat de juiste skisok voor iedereen anders is. 

Skisokken van Poederbaas
› Sokken van DAKA
 Bekijk ook het aanbod van Bever
› Alle sokken van Duijvestein

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in