Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skigebieden hebben ‘normaal’ seizoen nodig om te blijven bestaan

Corona wintersport 2021 2022

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De coronacrisis heeft de skigebieden hard geraakt afgelopen winter. Zonder het wintertoerisme liepen de liften en horeca een groot deel van hun inkomsten mis. Zo veel zelfs, dat ze komende winter een ‘normaal’ seizoen nodig hebben om te kunnen blijven bestaan. Ook zij weten dat het nog niet zoals voor corona gaat worden, maar ze hopen dat toeristen in elk geval wel weer welkom zijn. ‘Er zou niet nog zo’n seizoen als afgelopen jaar moeten komen’, zegt Franz Hörl, voorzitter van de Oostenrijkse Bergbahnen.

Afgelopen skiseizoen zijn in de meeste skigebieden de liften opengegaan voor de lokale bewoners. Toeristen waren niet welkom en konden bijna nergens overnachten, wat leidde tot een omzetverlies van ruim 90% bij de meeste skiliften. Je begrijpt, nog zo’n seizoen overleven ze niet.

Een seizoen zoals vorig jaar is geen optie

Met ruim 90% minder omzet is het niet zo gek dat de skigebieden met spanning uitkijken naar komende winter. Want wat gaat er gebeuren en hoe gaat het skiseizoen eruit zien? Het is allemaal nog de vraag en nu kunnen we alleen maar afwachten wat er besloten wordt. Hörl geeft aan dat zo’n 80% van de liftbedrijven komende winter niet alleen voor de lokale bevolking open zal gaan. Dat zou voor hen niet economisch rendabel zijn. Toch zijn de liftbedrijven optimistisch voor komende winter en verwachten ze een ‘acceptabel’ winterseizoen te kunnen draaien. We zijn in elk geval allemaal heel erg benieuwd wat de regels komende winter zullen zijn!

Interessant: is een vaccinatie verplicht voor je wintersport in Oostenrijk?

Optimistisch over komende winter

Hörl ziet genoeg mogelijkheden voor een winterseizoen met toeristen komende winter. ‘De beperkende maatregelen van afgelopen winter zijn sowieso niet meer gerechtvaardigd op het moment. De situatie van nu is namelijk niet te vergelijken met vorig jaar: zo’n 60% van de mensen is al gevaccineerd en het aantal genezen mensen neemt ook toe’, aldus Hörl. Hij gaat er vanuit dat de vaccinatiegraad nog verder oploopt, een goed teken voor een acceptabele winter.

1G-, 2G- of 3G-regel?

Hörl werd ook nog gevraagd naar zijn mening over een eventuele 1G-, 2G- of 3G-regel tijdens het winterseizoen. Hij antwoordde hierop dat zo’n maatregel heel moeilijk te implementeren is voor de wintersporters. Want hoe ga je dat controleren? Daarnaast begon hij ook nog over de capaciteitsbeperkingen in de skiliften. Ook die mogen volgens hem zeker niet meer ingevoerd worden. De vraag naar wintersport zal komende winter wederom groot zijn, dus capaciteitsbeperkingen zullen in dat geval leiden tot lange rijen bij de liften.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in