Nieuwsalert per mail ontvangen

Skigebied wil nieuwe stoeltjeslift vanwege klimaatverandering

Wintersportredacteur

In het skigebied Bellwald in Zwitserland, lijdt de enige stoeltjeslift onder klimaatveranderingen. Zonder deze lift is er geen toegang tot het skigebied mogelijk. Een nieuwe lift is dus noodzakelijk!

Enige toegangslift

De 2-persoons stoeltjeslift Gassen-Richen, in het Zwitserse skigebied Bellwald, heeft problemen. De lift ondervindt storingen die veroorzaakt worden door veranderingen in het klimaat. Dat zorgt voor paniek in het skigebied. De stoeltjeslift Gassen-Richen is namelijk de enige toegangslift de pistes van Bellwald. De lift moet dus zo snel mogelijk vervangen worden!

Klimaatverandering

Storingen bij stoeltjesliften komen steeds vaker voor. Stijgende temperaturen in combinatie met deze ongunstige weersituaties zijn de kern van het probleem. Andreas Wyden, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Bellwald Sportbahnen AG, zegt dat de meeste problemen ontstaan wanneer het boven in de bergen sneeuwt terwijl het in het dal regent. Dan ontstaan er bevriezingen, waardoor niks meer werkt.

Nieuwe lift in 2022

De planning voor een nieuwe lift in Bellwald staat en de zoektocht naar geld is begonnen. Als alles volgens plan loopt, moet het nieuwe systeem over 2 jaar klaar zijn. Momenteel wordt er geschat dat een 4- of 6-persoons stoeltjeslift ongeveer tien miljoen Zwitserse frank zal kosten. Met hulp van de Mountain Railways Act is het gelukkig mogelijk om 3/4 van de kosten te dekken.

Andreas Wyden is zelfverzekerd dat Sportbahnen AG de rest van het bedrag voor zich kan nemen. Of we hier vanuit kunnen gaan is nog maar de vraag. Het bedrijf heeft namelijk nog steeds een schuld van meer dan twee miljoen Zwitserse frank met de Furggulti 4-zits stoeltjeslift. Toch belooft Wyden dat de nieuwe stoeltjeslift er komt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in