Nieuwsalert per mail ontvangen

Skien met slecht zicht

Verse sneeuw, stralende zon, strakblauwe lucht, de droom van elke wintersporter. Aan het begin van deze week hebben de vakantiegangers in de Alpen geluk gehad met veel van dit weer. Vandaag en gister was het in delen van Oostenrijk minder mooi. Het sneeuwde en door de mist zag je geen hand voor ogen. Wat doe je dan om toch veilig naar beneden te komen? 

Pas je snelheid aan
Als je maar weinig ziet, is het gevaarlijk om op hetzelfde tempo te blijven skiën als bij goed zicht. Je ziet niet goed hoe de piste loopt en hoe de ondergrond eruit ziet. Wellicht mis je een afslag en de kans is groot dat je buckels of ijsplaten over het hoofd ziet. Soms is het zicht zelfs zo slecht dat je maar een paar meter voor je kunt kijken. Dan kan het zomaar gebeuren dat er een andere sporter ineens voor je opduikt die je met hoge snelheid niet kan ontwijken. Gas terug dus!

Bewegingsbereid skiën
Met goed zicht weet je precies welk hobbeltje in de piste je op welk moment kunt verwachten. In het geval van slecht zicht zie je veel minder diepte en soms zelfs helemaal geen diepte. Je moet daarom je skitechniek aanpassen hieraan. Wees bedacht op elke sneeuwconditie door de knieën meer te ontspannen. Zo kun je buckels absorberen en ook kleine sneeuwhoopjes opvangen.

Kies een makkelijkere afdaling
Kun je met goed weer van een rode piste afkomen zonder problemen, maar is een zwarte je te zwaar? Kies dan bij slecht weer voor een blauwe piste. Een rode piste met slecht zicht voelt aan als een zwarte piste.

Blijf bij elkaar
Als je niet verder dan een paar meter kunt kijken, raak je elkaar snel kwijt. Voor volwassenen is dit vervelend, maar als je met jonge kinderen aan het skiën bent is dat pas echt naar. Regelmatig zie je kinderen op de piste staan die hun ouders kwijt zijn en op de een of andere manier zijn die nooit vrolijk. Zorg dat je achter elkaar aan skiet, vaak stopt en afspreekt om te verzamelen bij bekende punten.

Volg de palen
Is het weer echt zo slecht dat je alleen maar wit om je heen ziet, dan raak je snel de weg kwijt of zelfs van de piste af. Elke piste wordt aan weerszijden gemarkeerd met gekleurde palen. Gebruik deze palen als oriëntatie om niet van de piste te geraken.

Bereid je tocht goed voor
Zoals al eerder is gesteld raak je bij slecht zicht snel de weg kwijt. Pistes zijn moeilijker te herkennen en de oriëntatiepunten die je normaal gesproken hebt vallen weg. Zelfs als je al 100 jaar in hetzelfde gebied komt, is het nog mogelijk om verkeerd uit te komen. Plan je tocht in met behulp van de pistekaart om precies te weten wanneer welke afslag komt.

Kies de juiste lens
Brillen met donkere glazen zijn gemaakt om de felle zon tegen te houden, zodat je rustig kunt kijken. Bij donker weer door wolken of mist is het verstandiger om lichte glazen te gebruiken. Hierdoor zie je op zulke momenten meer diepte dan met donkere glazen.

Hopelijk voor jullie is het de hele vakantie stralend blauw en sneeuwt het ’s nachts, maar de werkelijkheid is anders. Doe je voordeel met de tips en geniet van de vakantie, want skiën is altijd leuk. Zelfs met slecht zicht.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in