Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skibril kopen? Hier moet je op letten!

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vast onderdeel van je wintersportuitrusting is natuurlijk een goede skibril (goggles), die je ogen beschermt tegen felle UV-straling, wind en sneeuw. Tijdens het kopen van een skibril let je als eerste op de looks van de bril en hoe hij zit, maar er zijn nog een aantal punten waar je aan moet denken. Zo zijn er verschillende lenzen en moet de bril goed aansluiten op je helm. In dit artikel vertellen we je alles over waar je op moet letten als je een skibril wilt kopen.

Waarom draag je een skibril?

We beschouwen de skibril als vast onderdeel van onze uitrusting. Maar weet je eigenlijk wel waarom het zo belangrijk is dat je een skibril draagt? ‘Omdat ik de piste dan beter kan zien bij felle zon!’, hoor ik je denken. Dat klopt, maar dat is niet de enige reden.

Je skibril beschermt je ogen ook tegen de kou en (opstuivende) sneeuw tijdens het skiën, zo heb je niet de hele dag van die tranende ogen. Tot slot beschermt je skibril je ogen tegen eventuele voorwerpen, zoals boomtakken en sneeuwblindheid. Als je te lang zonder skibril (of zonnebril) naar de witte sneeuw kijkt bij felle zon, kun je last krijgen van sneeuwblindheid. Doordat de sneeuw het zonlicht weerkaatst, is de sneeuw dan te fel voor je ogen en is de UV-straling op de piste extra heftig. Hoe je de ideale skibril vindt? Hieronder een video van DAKA en een uitgebreide uitleg.

Pasvorm is belangrijk

Je skibril heb je waarschijnlijk de hele dag, of het grootste gedeelte van de dag, op. Daarom is het belangrijk dat deze goed zit en niet gaat irriteren. De bril moet goed aansluiten op je gezicht en op je skihelm. Is dat niet het geval, dan ontstaan er kieren waar de wind alsnog doorheen kan waaien. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bril niet te los zit, zodat deze niet naar beneden zakt. Maar let wel op dat hij ook niet te strak zit, anders kun je last krijgen van hoofdpijn en irritatie. Zoek dus naar de juiste middenweg.

Verschillende lenzen

Naast het model is het ook belangrijk te letten op de soort lens van de bril. Er zijn allerlei soorten en maten lenzen, dus let goed op dat je de juiste kiest. Het belangrijkste aspect is dat de bril voorzien is van UV-bescherming. Tijdens het uitkiezen van je bril kun je brillen tegenkomen met cilindrische lenzen en met sferische lenzen. Het verschil tussen deze twee lenzen zit in de bolling van de lens. Een cilindrische lens is horizontaal gebogen en een sferische lens is zowel horizontaal als verticaal gebogen. Skibrillen met een sferische lens geven dus een breder en natuurlijker gezichtsveld.

Daarnaast kan de lens nog voorzien zijn van een spiegelende coating om het licht te weerkaatsen en een anti-fog coating, zodat de bril minder snel beslaat. Tot slot zijn er ook nog gepolariseerde lenzen, die het gereflecteerde licht tegenhouden. Al deze eigenschappen zorgen ervoor dat je in verschillende weersomstandigheden ook verschillende lenzen dient te gebruiken. Je kunt meerdere brillen kopen, maar je kunt ook voor een skibril met verwisselbare lenzen kiezen.

Lens categorieën

De verschillende lenzen zijn onder te verdelen in meerdere categorieën. Elke categorie is geschikt voor specifieke weersomstandigheden. De percentages per categorie geven aan hoeveel licht de lens tegenhoudt.

  • Categorie 0: 0%, geen bescherming
  • Categorie 1: houdt tot 28% tegen, geschikt bij bewolking en mist
  • Categorie 2: houdt tot 45% tegen, geschikt bij lichte bewolking
  • Categorie 3: houdt tot 75% tegen, geschikt voor zonnig weer
  • Categorie 4: houdt tot 94% tegen, geschikt voor volle zon

Skibril kopen voor brildragers

Voor mensen die in het dagelijks leven een bril dragen, is het niet altijd even makkelijk om een goede skibril te vinden. Gelukkig is daar een oplossing voor gevonden: de ‘over the glasses’ skibril. Deze is zo ontworpen dat er makkelijk een normale bril onder kan. Dat komt omdat de binnenkant van deze skibril ruimer is, zo passen de bril en pootjes er makkelijker onder. Deze speciale skibrillen kun je herkennen aan de ‘OTG’ specificatie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in