Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Silvretta Montafon tevreden met nieuwe dynamische skipasprijzen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Afgelopen winter is er in het skigebied Silvretta Montafon voor het eerst gebruikgemaakt van dynamische skipasprijzen. Dit is een prijssysteem waarbij de prijzen van de skipassen afhangen van verschillende factoren per dag. Er was afgelopen skiseizoen dus geen vaste prijs voor een skipas. Hoe dit is bevallen bij de directeur en de gasten van het skigebied?

Conclusie dynamische skipasprijzen

Het dynamische skipasprijzenmodel wordt door steeds meer skigebieden opgepakt. Hierbij is er geen vast bedrag voor de skipas, maar is de prijs afhankelijk van de vraag, het weer, de periode en de omstandigheden. Dit principe werd in Silvretta Montafon afgelopen winter voor het eerst gebruikt. De directeur van het skigebied, Peter Marko, is erg positief over dit nieuwe concept. In totaal zijn er veel meer skipassen verkocht dan in het voorgaande seizoen 2021/2022. Wel ligt het niveau van dit jaar in vergelijking nog iets onder het seizoen voor de coronapandemie.

Voordeel van dynamische skipasprijzen

De online verkoop is in het skigebied met 41 procent gestegen afgelopen winter. Elke derde skipas werd minstens vijf dagen voor de daadwerkelijke skidag verkocht. Voor de planning in het skigebied was dit een enorm voordeel. Zo kon er vooraf al goed ingepland worden hoeveel bezoekers er ongeveer zouden komen. Bijvoorbeeld een dienstrooster inplannen werd zo een stuk gemakkelijker.

Weinig klachten over het systeem

Volgens Marko waren er slechts zo’n 80 mensen minder tevreden over de dynamische skipasprijzen. Dit is echter een stuk minder als werd verwacht door de leiding van Silvretta Montafon. De klachten kwamen vooral van gasten uit Vorarlberg en Duitsland. Het was duidelijk te merken dat de Zwitserse wintersporters al meer te maken hebben gehad met dit prijssysteem, want in deze groep meldde geen enkele ontevreden gast zich. In Zwitserland worden de dynamische skipasprijzen al meerdere jaren gebruikt. 

Dynamische skipasprijzen in de Alpen

Steeds meer skigebieden lijken overtuigd van dit nieuwe prijsmodel. Waarschijnlijk worden de dynamische skipassen komende winter in nog veel meer skigebieden ingevoerd. Waar je sowieso al rekening moet houden met dit prijssysteem? Een groot aantal gebieden in Zwitserland werken al langer met dynamische skipasprijzen. In onder andere EngelbergTitlisSt. Moritz, GstaadLaaxAletsch ArenaZermattArosa Lenzerheide en Andermatt-Sedrun staan de tarieven niet vast maar wordt er gewerkt met dit prijsmodel.

In Oostenrijk werd de dynamische skipasprijs in 2022/2023 gebruikt in onder andere SöldenGurgl en Gastein. Ook Ski amadé en het Brandnertal zijn net als in Silvretta Montafon afgelopen winter voor het eerst overgestapt op dit prijsmodel.

Lees ook: Dynamische skipasprijzen: zo kun je ervan profiteren

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in