Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Schadevergoeding eisen na een wintersportongeluk

Wintersportredacteur

Een ongeluk zit in een klein hoekje op wintersport, dat weten we allemaal. Een ongeluk hoeft echter niet altijd door jezelf veroorzaakt te zijn. Het kan zijn dat iemand anders er (meestal ongewild natuurlijk) voor zorgt dat jij onderuit gaat en dat je schade lijdt, materieel of immaterieel. Dan is het mogelijk om schadevergoeding te eisen bij de andere partij.

Pisteregels

Net zoals in het verkeer gelden er ook op de piste regels. De FIS, de internationale ski associatie, heeft 10 pisteregels opgesteld. Die regels zijn bindend en worden zo ook door de rechter beschouwd. Zorg er daarom voor dat je deze onderstaande regels goed kent voordat je de piste op gaat.

  1. Rekening houden met anderen
    Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.
  2. Beheersen van snelheid en skistijl
    Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
  3. Keuze van het spoor
    De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
  4. Inhalen
    Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
  5. Invoegen en weer verder skiën
    Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
  6. Smalle plaatsen
    Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
  7. Klimmen en lopen
    Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
  8. Letten op tekens
    Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
  9. Verlenen van hulp
    Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
  10. Legitimatieplicht
    Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

In sommige gebieden zijn er naast de tien FIS Pisteregels ook nog eigen regels samengesteld. Deze worden dan vaak aangegeven op liftpalen of aan het begin van een skilift.

Letselschade en schadevergoeding eisen

Bij een ongeluk op de piste kan schade ontstaan. Natuurlijk aan de kleding, ski’s etc, maar ook fysieke en mentale schade is aan de orde van de dag bij wintersportongelukken. Als de andere partij schuldig is, kun je van hem of haar schadevergoeding eisen. Dat kan een kleine schadevergoeding zijn voor kapotte kleding, maar ook grotere schadeposten kunnen geeist worden. Aan wat voor vergoedingen kun je denken?

Materiële vergoedingen

  • kosten van huishoudelijke hulp die (tijdelijk) nodig is na het ongeval
  • reiskosten naar het ziekenhuis die niet door de verzekering worden vergoed
  • aanpassingen aan het huis
  • vergoedingen voor kosten omdat je (tijdelijk) niet meer kunt werken
  • kosten voor een re-integratietraject

Immateriële vergoedingen

  • vergoeding voor geleden pijn en ellende
  • vergoeding voor een litteken waarmee je mentaal veel moeite hebt
  • vergoeding voor verdriet omdat je niet meer kunt doen wat je graag wil doen

Schuld

Wat erg belangrijk is, is dat het ongeval goed geregistreerd wordt. Want ook als je niet direct zichtbare schade hebt geleden, kan het zijn dat het in de toekomst wel gebeurt. Zorg er daarom voor dat je na een botsing of een andersoortig ongeluk altijd de gegevens van de tegenpartij noteert. Bij een zwaar ongeval komt de pisteredding je helpen en die zal dat ook registreren. Zorg dan voor een goede beschrijving van het voorval. De rechter oordeelt vervolgens wie er schuldig is aan het ongeval op basis van de pisteregels en andere omstandigheden.

Schadevergoeding eisen

Er zijn meerdere partijen in Nederland gespecialiseerd in het het eisen van schadevergoeding bij de schuldige partij. Zij kunnen je helpen om terug te krijgen waar je recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan Flyct.nl.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in