Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Rustige weken wintersport: skiseizoen 2023/2024

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Wanneer er weinig mensen op de piste te vinden zijn? Dat is tijdens de rustige weken wintersport van skiseizoen 2023/2024. Ben je niet aan schoolvakanties gebonden, dan doe je er goed aan om in een heerlijk rustige week op wintersport te gaan. Zo hoef je amper te wachten voor de lift, kun je altijd een plekje op het terras vinden en ook zijn accommodaties vaak goedkoper buiten de vakantieweken.

Rustige weken wintersport

In het laagseizoen skiën is geweldig! Want eerlijk is eerlijk: lange rijen voor de lift, overvolle après-ski bars waar je je kont niet kunt keren en grote drukte op de pistes zit niemand op te wachten. Dus, wil je weten wanneer je geen drukte op de piste kunt verwachten? Hieronder vind je alles over de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2023/2024.

Wanneer is het druk op de piste?

Naast vakantieweken moet je er wel rekening mee houden dat drukte afhankelijk is van enkele factoren. Zo heeft sneeuwval vaak het effect dat mensen zin krijgen om een dagje te gaan wintersporten. Dit geldt vooral voor de locals, die dan spontaan voor een weekend of dagje de sneeuw opzoeken. Ditzelfde geldt voor dagen met mooi weer. Zeker in de weekenden zal het dan drukker zijn dan normaal. Ook is de populariteit van het skigebied bepalend voor de drukte. In kleine, meer onbekende skigebieden is het vaak het hele skiseizoen rustig. In populaire en geliefde skigebieden is er vaker het risico dat je een paar minuten moet wachten bij bijvoorbeeld de lift. Maar wat zijn over het algemeen nu de rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2023/2024?

Verwacht rustige periodes in de winter 2023/2024:

Rustige weken wintersport 2023/2024 in per land

Waar ga jij heen voor je volgende wintersport? Qua land is de drukte ook verschillend tijdens het winterseizoen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de verschillende schoolvakanties of belangrijke dagen waarop de inwoners van een wintersportland vrij zijn. Daarom hebben we per land gekeken wanneer je er het beste kunt gaan wintersporten. Zo heb je hoogstwaarschijnlijk een hele rustige week te pakken!

Rustige weken wintersport in Duitsland

De Duitse skigebieden Winterberg en Willingen zijn ontzettend populair bij Nederlanders. Deze skigebieden liggen in vergelijking tot veel andere gebieden erg dichtbij Nederland en zijn dus ideaal voor een lang weekend in de sneeuw. En er zijn nog veel meer skigebieden in Duitsland die top zijn voor een wintersport. Wanneer het druk of rustig is in Duitsland op de piste? De schoolvakanties in Duitsland wisselen per deelstaat en daarom is het ook per staat wisselen hoe druk/rustig het er kan zijn. Over het algemeen zijn deze periodes het rustigst in skiseizoen 2023/2024 in Duitsland:

 • De weken voor Kerst, dus tot 23 december
 • Van 8 tot en met 28 januari
 • Van 4 tot en met 17 maart

Rustige weken in Oostenrijk

In Oostenrijk is het lastig om weken te vinden waarin het echt rustig is. Het is nu eenmaal een erg populair wintersportland. Hier zie je niet alleen Nederlanders op de piste, maar ook Duitsers en veel Oostenrijkers zelf. In de vakantieperiodes kan het dan ook flink druk worden. Nederlanders gaan graag naar Tirol en Salzburg, dus als je je landgenoten wilt vermijden, kies dan een skigebied in Vorarlberg of Karinthië. Daarnaast kun je ook tijdens de rustige weken je wintersport 2023/2024 boeken, dat scheelt vaak ook een hoop landgenoten op de pistes. De rustige weken in Oostenrijk zijn:

 • De weken voor Kerst, dus tot 23 december
 • Van 8 januari tot en met 4 februari
 • Van 4 maart tot en met 24 maart

Rustige weken wintersport 2023/2024 in Frankrijk

In de Franse Alpen is het vooral druk als de Fransen zelf vakantie hebben. Veel inwoners gaan namelijk op wintersport in eigen land. In Frankrijk begint de voorjaarsvakantie een weekje later dan in Oostenrijk en Duitsland, daarom zou dit een potentiële rustige week kunnen zijn voor een wintersport in 2023/2024. De week voor de officiële voorjaarsvakantie in Nederland staat dus ook in dit rijtje. Alle rustige weken voor een wintersport in Frankrijk zijn:

 • De weken voor Kerst, dus tot 23 december
 • Van 8 januari tot en met 11 februari
 • Van 11 maart tot en met 31 maart

Rustige weken wintersport Zwitserland

Op de Zwitserse pistes is het vaak een stukje rustiger, in vergelijking met de andere wintersportlanden. Maar er zijn ook enkele uitzonderingen. Zo kan het in de bekende skigebieden ook erg druk worden. Dit geldt vooral in de schoolvakanties en gebieden die bijzonder hoog liggen. Wil je genieten van een rustige wintersport in Zwitserland? Plan je vakantie dan in een van de rustige weken van skiseizoen 2023/2024. In Zwitserland zijn dat:

 • De weken voor Kerst, dus tot 23 december
 • Van 8 januari tot en met 11 februari
 • Van 26 februari en 31 maart

Rustige weken in Italië

In tegenstelling tot de andere landen in de Alpen, hebben de Italianen alleen kerst- en paasvakantie. Sommige scholen zijn met carnaval een week dicht, maar ze hebben geen echte voorjaarsvakantie. De Italianen hebben de mogelijkheid om hun kinderen een week van school te halen voor een settimana bianca, oftewel een witte week, tussen januari en eind maart. De meesten doen dit als er veel verse sneeuw is gevallen en de zon schijnt. Ze blijven vooral in eigen land, maar ook Duitse, Nederlandse en Oostenrijkse wintersporters komen hier graag. Voor een wintersport in de rustige weken in Italië kun je het best in de volgende periodes boeken:

 • De weken voor Kerst, dus tot 23 december
 • Van 8 januari tot en met 11 februari
 • Van 26 februari tot en met 31 maart

Samengevat: dit zijn de meest rustige weken voor een wintersport in seizoen 2023/2024

Natuurlijk hangen de rustige weken ook erg af van het weer en de sneeuwcondities. De inwoners van een wintersportland laden natuurlijk gemakkelijker de latten in de auto en rijden naar een skigebied dan wij Nederlanders. Zo kan het dus ook zijn dat het opeens druk wordt als er een lading verse sneeuw is gevallen of de zon volop schijnt. Ook dan kan het druk worden in een van de onderstaande rustige weken voor een wintersport in skiseizoen 2023/2024:

 • De weken voor Kerst: de meeste skigebieden openen een paar weken voor Kerst en sommige zelfs al in oktober en november. Perfect voor een rustige wintersport!
 • Van 8 t/m 28 januari: na de kerstvakantie zal de rust weer een beetje terugkeren in de meeste skigebieden. Zeker de tweede week van januari is dat geval. Houd er wel rekening mee dat het in januari in de populaire skigebieden ook buiten de vakantieweek aardig druk kan zijn.
 • De eerste week van februari: hoewel februari iedere winter weer de drukste wintersportmaand van het seizoen is, kun je ook in deze maand nog genieten van een rustige vakantie in de sneeuw. Boek in de eerste week van februari, dan zijn er weinig landen met vakantie en heb je alle ruimte in de sneeuw. Alleen in Duitsland en Oostenrijk hebben sommige delen van het land al vakantie.
 • Van 4 t/m 31 maart: na de voorjaarsvakantie zit de grootste drukte in de skigebieden erop. Toch is maart nog een heerlijke wintersportmaand! De dagen zijn langer, de temperaturen aangenamer en de pistes liggen er meestal nog prima bij. Ideaal voor een zonnige en rustige wintersport dus!
 • Na Pasen: De paasdagen zijn in de meeste skigebieden de laatste dagen van het winterseizoen. Daarna sluit het gros haar deuren en beginnen de voorbereidingen voor het zomerseizoen. Toch is er ook na Pasen nog een aantal gebieden open en je raadt het al: echt druk zal het niet meer worden.

Drukke weken wintersport 2023/2024

Lukt het je niet om je wintersport in een van deze periodes te plannen? Kijk dan tenminste of je de drukke weken kunt vermijden. Dit zijn voornamelijk de vakantieperiodes:

 • 23 december 2023 t/m 31 december 2023 (1e week kerstvakantie)
 • 30 december 2023 t/m 7 januari 2024 (2e week kerstvakantie)
 • 10 t/m 25 februari 2024 (voorjaarsvakantie)

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in