Nieuwsalert per mail ontvangen

Rodelen niet zonder gevaar

Zeven dagen achter elkaar skien is niet voor iedereen weggelegd. Beetje afwisseling of de vermoeide benen rust geven is voor veel mensen vaak een reden om een rustdag in te plannen. Een van de manieren om je vrije dag te besteden is het welbekende rodelen. Rodelen is een zeer populaire activiteit en veel skigebieden bieden dan ook de mogelijkheid om deze sport te beoefenen. Van hutje naar hutje op een slee glijden en overal een drankje nuttigen.  Het is voor de meeste mensen een groot plezier, maar de gevaren worden vaak over het hoofd gezien.Het met slede naar beneden glijden is reeds duizenden jaren bekend bij de mensen. In eerste instantie werd het voornamelijk als transportmiddel gebruikt, maar al snel merkte iedereen dat er ook wel een adrenalinekick bij kwam kijken. Zo snel mogelijk van een berg af razen en kijken wie als eerste beneden was werd in 1883 in wedstrijdvorm een feit. De eerste internationale rodelwedstrijd werd gehouden op een vier kilometer lang parcour in Zwitserland. Sinds die tijd is het rodelen niet meer weg te denken uit het wintersportbeeld.

 

De routes van een rodelbaan zijn bij de meeste gebieden gewoon naast de normale pistes. De rodelbanen zijn vaak aangelegd in een bosrijk gebied, wat er voor zorgt dat de bomen een groot gevaar worden voor de rodelaars. Het komt dagelijks voor dat er tegen een boom aan wordt gerodeld wat vervelend letsel kan opleveren. Een ‘bijkomstigheid’ die je liever wilt vermijden tijdens je welverdiende wintersportvakantie.

Vanaf het begin dat je op een slee stapt is het gevaar aanwezig. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de piste gebruikers om je heen. De lange blauwe rodelroutes zorgen er voor dat de slee enorme snelheden kan bereiken. De enige manier om te remmen is om gebruik te maken van de voeten, wat uiteraard niet het beste remmiddel is. Hierdoor ben je op een gegeven moment een stuurloos object dat op de pistes voor gevaarlijke moment kan zorgen.

Ben je een liefhebber van gevaar en uitdaging, dan is rodelen zeker een aanrader. Zorg er wel voor dat je voorzichtig doet, want er worden al snel hoge snelheden met deze activiteit behaald.

 

 

 

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in