Nieuwsalert per mail ontvangen

Populaire radiozenders in Oostenrijk!

Als de grens van Duitsland eenmaal gepasseerd wordt is het een kwestie van tijd dat de Nederlandse radiozenders beginnen te haperen. Er wordt dan al snel gekozen om de serie aan cd’s aan te zetten die in de koffer zijn meegenomen of om de ipod aan te sluiten op de geluidsinstallatie. Toch geeft het ook een heerlijk vakantiegevoel als er gekozen wordt om een buitenlandse radiozender aan te zetten. Op weg naar Oostenrijk alvast ‘thuis’ worden in de taal waar je een week mee ondergedompeld gaat worden is niet verkeerd. Maar welke radiozender is nou het populairste in Oostenrijk?

In vergelijking met Nederland zijn er een stuk minder autoradiozenders beschikbaar. Bij het verkennen van de FM-band zul je zelf ook wel tot die conclusie zijn gekomen. De reden hiervan is voornamelijk, omdat Oostenrijk geklemd ligt tussen andere landen, waar veel ruimte van de FM-band ingenomen wordt door buitenlandse stations. Een overeenkomst tussen Nederland en Oostenrijk is wel dat commerciële radio nog niet zo heel lang is toegestaan.

In 1998 kwam de eerste commerciele zender op de ether. Misschien wel de bekendste publieke zender ORF had hierdoor een hele lange periode het alleenrecht en een monopolie positie op radiogebied. Ook nu nog laat deze monopolie positie zijn sporen achter, al wordt dit langzaam ingehaald door de grote jongens.

Een van die grote jongens is Hitradio Ö3, die met een marktaandeel van 31% domineert. Via meerdere frequenties kan er genoten worden van de plaatjes uit de jaren ’80 tot nu. Zeker tijdens de reis is het handig dat deze zender aandacht besteed aan het weer, nieuws en verkeer. Opvallend is dat de regionale zenders van ORF enorme aandacht trekt. Een bepalende naam onder de regionale zenders is Kronehit, waar dagelijks meer dan een miljoen mensen naar luisteren. Cultuurzender Österreic en FM4 zijn onder de publieke zenders ook nog redelijk populair, maar boxen niet op tegen Kronehit.

Hierbij overzicht van belangrijkste radiozenders per gebied:

Deelstaat Tirol:

 1. ORF Radio Tirol
 2. Ö3
 3. Radio U1 Tirol
 4. Liferadio Tirol

Deelstaat Salzburg:

 1. ORF Radio Salzburg
 2. Ö3
 3. Antenne Salzburg
 4. ENergy Salzburg
 5. Welle 1

Deelstaat Karinthië:

 1. ORF Radio Kärnten
 2. Ö3
 3. Antenne Kärnten
 4. Kronehit

Zoals je zit komt in alle drie deelstaten Ö3 terug. Persoonlijk vind ik heerlijk om naar de regionale zenders te luisteren, waar hits worden afgewisseld met schlagers en regionieuws. Bij het aanzetten van deze radiozenders komen bij mij altijd al de eerste wintersportkriebels naar boven. Kom maar op met die schlager liederen!

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in